• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

28 vilayette 167 gözaltı

Yeniakit Publisher
2013-02-19 21:22:00 - 2013-02-19 21:23:13
28 vilayette 167 gözaltı

Dün 28 ilde eşzamanlı olarak DHKP-C’ye yönelik büyük bir operasyon gerçekleştirildi. 167 kişi terör örgütü DHKP-C şüphelisi olarak gözaltına alındı. Örgüt mensuplarının ‘güvenli ev’ olarak tabir ettikleri evlere yönelik başlatılan operasyona ilişkin istih

YENİ AKİT / ANKARA
ABD Büyükelçiliği’ne Ecevit Şanlı tarafından düzenlenen canlı bomba saldırısı sonrası tartışılmaya başlanan yasadışı terör örgütü DHKP-C’nin tespit edilen birimlerine yönelik büyük bir operasyon başlatıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Terör Daire Başkanlı koordinesinde ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı üzerine başlatılan operasyon 28 ilde düzenlendi. 167 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Söz konusu isimlerin 33’ünün Ankara’da bulunduğu belirtilirken, operasyon kapsamında İstanbul’da 58, Hatay’da 10, Mersin’de 9, İzmir ve Bursa’da 6, Gaziantep’te de 4 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Operasyonun düzenlendiği diğer iller arasında Balıkesir, Aydın, Antalya, Eskişehir, Erzurum, Gümüşhane, Afyon, Kütahya, Çanakkale, Malatya, Konya, Tekirdağ, Kocaeli, Bartın, Düzce, Tunceli, Artvin, Erzincan, Kars ve Ağrı bulunuyor.
GEÇTİĞİMİZ AY ÖRGÜTÜN
KOZMİK ODASINA GİRİLMİŞTİ
Geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde düzenlenen operasyonda 9’u avukat 38 kişi tutuklanmıştı. Ardından örgütün kozmik odasına girilmiş ve çok sayıda belge ve dokümanın yanı sıra yanmaktan son anda kurtarılan CD’ler ele geçirilmişti. Söz konusu operasyon, 2010 yılının Aralık ayında Ankara’da sansasyonel bir eylem gerçekleştirmek üzereyken yakalanan DHKP-C terör örgütü mensubu A.Ö. ve H.R.K’nin yakalanması ile birlikte alınan istihbarat sonucunda yapılmıştı. Yakalanan militanların irtibatlı olduğu Yürüyüş Dergisi’nde 7 çelik kapının kırılması sonucunda girilen kozmik odada ele geçirilen şifreli dokümanlarda ismi geçen şahıslar ve ismi geçen devlet memurlarına yönelik başlatılan çalışmalar sonucunda dün eşzamanlı operasyon başlatıldı.
MİLİTANLAR BELGELERİ YAKMAK İSTEMİŞTİ
Polisin kozmik odalara girmesinin ardından militanlar tarafından yakılmak istenen ancak son anda önlenen belge, doküman ve CD’lerin çözümü yapılarak inceleme başlatıldı. Yapılan incelemelerde, “Devrimci Memur Hareketi” isimli bir klasör tespit edildi. Klasörü masaya yatıran istihbarat ve terör uzmanları, DHKP-C terör örgütü memur alan yapılanması DMH (Devrimci Memur Hareketi) içerisinde faaliyet gösteren şahısları mercek altına aldı. Ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı ve söz konusu şahısların görev yaptığı yer ve unvanları ile birlikte, örgüt içerisinde 8 ayrı bölge altında yapılandıkları bilgisine ulaşıldı. Öte yandan; adı geçen şahısların araştırıldığı, açık kimliklerinin tespit edildiği ve DHKP-C terör örgütü içerisindeki faaliyetlerinin ne olduğu titiz bir şekilde incelendi.
GÖZALTINA ALINANLARIN
ARASINDA ODTÜ’LÜ DE VAR
Operasyon kapsamında, Ankara’da gözaltına alınan isimlerin kamu kurum ve kuruluşlarına virüs gibi sızdıkları ve örgüt adına faaliyetler yürüttükleri tespit edildi. Operasyonda gözaltına alınanlar arasında değişik okullarda çalışan öğretmenlerin yanı sıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Devlet Su İşleri, Karayolları Genel Müdürlüğü, PTT, Yüksek Seçim Kurulu ve Devlet Malzeme Ofisi’nde çalıştıkları tespit edilen 33 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Öte yandan; Ankara’da gözaltına alınan lar arasında hemşire ve sağlık memurları, vergi dairesi çalışanları ve zabıta memurlarının yanı sıra ODTÜ’de araştırma görevlisi oldukları tespit edilen şahıslar da bulunuyor.
ÖRGÜTÜN TÜRKİYE
SORUMLUSU ELE GEÇİRİLDİ
Öte yandan; yapılan operasyonda örgütün Devrimci Memur Hareketi (DMH) Türkiye sorumlusu olduğu belirtilen Akman Şimşek de Antalya’da gözaltına alındı. KESK’te MYK üyesi olduğu belirtilen Şimşek’in de ABD Büyükelçiliği’ne saldıran Ecevit Şanlı gibi Almanya’dan geldiği öğrenildi. Sendikadaki tüm imkânlarını terör örgütü DHKP-C lehine kullandığı belirtilen Şimşek’in yanı sıra örgütün üst düzey yetkililerinden olduğu belirtilen Özlem Kütük de İstanbul’da gözaltına alındı. Öte yandan; Ankara’da gözaltına alınan ve öğretmen olduğu öğrenilen Acun K’nın yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Seher T, PTT Baş Müdürlüğü’nden Mustafa A, Yüksek Seçim Kurulu’ndan Emre K. da gözaltına alınanlar arasında yer aldı. Öte yandan; örgütün “güvenli ev” olarak tabir ettikleri adreslere yapılan operasyon sonrası, canlı bomba Ecevit Şanlı’nın da Ankara’ya bir gün önce geldiği ve söz konusu evlerde kalmış olabileceği düşünülüyor.
BÜYÜKELÇİLİK SALDIRISINDA
ŞİMŞEK’İN ROLÜ VAR MI?
Elde edilen bilgilere göre; Akman Şimşek’in Ecevit Şanlı’nın anma etkinlikleri için yurtdışına çıktığı öğrenildi. Şimşek’in yurtdışı ziyaretleri sırasında Paris’e, ardından da Ecevit Şanlı’nın uğradığı tahmin edilen Belçika’ya geçmesi, yurtdışında bulunduğu süre içerisinde Türkiye’den kimseyle irtibat kurmaması ve canlı bomba eylemi sonrasında düzenlenen anma etkinliğindeki pozisyonu sebebiyle Şanlı’ya eylem organizasyonunda yardım etmiş olabileceği düşünülüyor.
2 YILDIR TAKİP EDİLİYORLARDI
Dün düzenlenen operasyonda gözaltına alınan şahıslardan çoğunun istihbarat ve terör birimleri tarafından 2 yıldır takip edildiği de bildiriliyor. Şahıslara yönelik yapılan adli takibin sonucunda ise oldukça çarpıcı bilgiler elde edildi. Şüphelilerin DHKP-C terör örgütüne yönelik Belçika ve Hollanda’da gerçekleştirilen operasyonlarda ele geçen dokümanlarda da isimlerinin geçtiği belirtildi.
GENÇLERİ NASIL ÇEKTİKLERİ ORTAYA ÇIKTI
Kozmik odada ele geçirilen dokümanlar arasında bulunan “Devrimci Memur Hareketi” isimli klasörden elde edilen bilgilere göre; şüphelilerin haftalık ve aylık olarak Türkiye geneli, bölgesel ve il bazında değerlendirme toplantıları yaptıkları, eğitim çalışması adı altında DHKP-C terör örgütünün fikir ve görüşleri doğrultusunda yayınlanan kitap ve dergilerin basım ve dağıtımı kapsamında çalışmalar yaptıkları tespit edildi. Ayrıca, örgüt yandaşlarının, örgüte maddi gelir sağlamak amacıyla “Yürüyüş” dergisinin dağıtım ve satışını yaptıkları, aidat adı altında para toplayarak örgüte fon oluşturdukları ve örgüte eleman kazandırmak amacıyla, konser, piknik ve ev ziyaretleri gibi sosyal etkinlikler düzenleyerek yeni şahıslarla ilişki ve irtibat sağladıkları ifade edildi. Öte yandan; şüpheliler arasında yer alan eğitimcilerin görevli oldukları okullarda öğrenci ve velileri, örgütün amacı doğrultusunda gerçekleştirilen konser ve panel gibi etkinliklere yönlendirdikler, bu yolla örgüte eleman temin etme peşinde oldukları ve gençleri bu yöntemlerle tuzağa düşürerek örgüte aldıkları ortaya çıktı.
KESK’TEN OPERASYONA TEPKİ
KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu operasyona tepki gösterdi. KESK Genel Merkezi’ne gelerek, bilgi alan Tanrıkulu, “Bir yıldan fazla zamandır özellikle KESK’e karşı hükümetin yürüttüğü bir itibarsızlaştırma, faaliyetlerini kriminal hale getirme operasyonu var. Bugün yapılan operasyon da bunun bir parçası. Ben bu operasyonu kınıyorum” dedi.

DMH ÜYESİ
DOKTOR 3 ÇUVAL İLAÇ STOKLAMIŞ

l Gözaltına alınanların arasında bulunan bir doktorun evinde, örgütün silahlı kanadına gönderileceği düşünülen 3 çuval ilaç ele geçirildi. DMH üyesi memurların, devlet içerisindeki konumlarını kullanarak örgüt adına birçok faaliyetin içerisinde bulundukları bildirildi. Bu faaliyetler arasında ise en dikkat çekici olanları, DHKP-C’nin silahlı kanat üyeleri ve bombacıları için ‘Güvenli Ev’ler bulmak, onlara istihbarat desteği vermek, örgüte finansal destek sağlamak gibi faaliyetler bulunuyor.
AİDATA BAĞLANMIŞLAR
l Emniyetin uzun süren çalışmaları sonrası DMH (Devrimci Memur Hareketi) mensubu memurların her ay maaşlarının bir kısmını belli kanallar vasıtasıyla DHKP-C terör örgütüne aktardıkları bilgisine ulaşıldı. Buna göre memurların örgüte her ay 100 TL ile 1000 TL arasında değişen miktarlarda ödeme yaptıkları, her memur grubuna göre belirlenmiş farklı aidat miktarının bulunduğu, örneğin doktorlar grubundan 1000 TL aidat alındığı bildirildi. Memurların geçen sene minimum 50 TL olan aidatı bu sene 100 TL’ye yükseltilmiş.
MEHMET AĞAR HAKKINDA
İSTİHBARAT TOPLAMIŞLAR
l Diğer taraftan memurların yetkilerini kullanarak kendilerine verilen isimlerle ilgili istihbarat topladıkları ortaya çıktı. 22 Mayıs 2012’de yapılan bir operasyonda SGK’da çalışan DMH mensubu Fatih Yılmaz’ın, Mehmet Ağar ve emekli general Eyüp Engin Hoş’la ilgili istihbarat topladığı tespit edildi. Fatih Yılmaz, Ağar ve Hoş’la ilgili istihbaratı DHKP-C’nin gençlik sorumlusunun emriyle yaptığını verdiği ifadede itiraf etti.
SENDİKALARI ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIYORLAR
l DHKP-C’nin DMH yapılanmasını kullanarak sendikalarda yönetimi ele geçirmeye çalıştığı belirtiliyor. DMH’nin Özellikle KESK’e bağlı EĞİTİM-SEN (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası), SES (Sağlık Emekçileri Sendikası), BES (Büro Emekçileri Sendikası) içerisinde faaliyet gösterdiği kaydedildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23