• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘2013 yılı gümrüklerde büyük değişim yaşanacağı yıl olacak’

Yeniakit Publisher
2013-03-01 19:38:00 - 2013-03-01 19:38:58
‘2013 yılı gümrüklerde büyük değişim yaşanacağı yıl olacak’

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen “Kolay Ticaret Büyük Türkiye” tanıtım toplantısına katılan Bakan Hayati Yazıcı, ödenen ithalat vergileri ile ülke ekonomisine katkı sağlayan kurumlara plaket verdi.

İZMİR- Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2013 yılının gümrüklerde çok büyük değişimin yaşanacağı bir yıl olacağını belirterek, Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulamasıyla güvenilir şirketlere imtiyazlar tanınacağını açıkladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘’Kolay Ticaret Büyük Türkiye’’ projesi kapsamında uygulamaya konan ‘’Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’’ uygulaması İzmir Hilton Oteli’nde ihracatçı ve gümrük firması yetkililerinin katılımıyla yapıldı.
Toplantıda bir sunum yapan Bakan Yazıcı, Türkiye’de bütün ticari kodların yenilendiği, devrim niteliğinde düzenlemelerin getirildiği bir sürecin yaşandığını, 2013 yılının bütün bu çalışmaların uygulamaya dönüştüğü ve sonuçlarının görülmeye başlandığı bir yıl olacağını belirtti.
2010 yılı Uluslararası Lojistik Performans Endeksi genel sıralamasında 3,22 puanla 39’uncu sırada yer alan Türkiye’nin 2012’de puanını 3,51’e çıkararak, Çin’in ardından 27. sıraya yükseldiğine dikkati çeken Yazıcı, işlem sürelerini kısaltacak ve maliyetleri düşürecek yeni uygulamaları hayata geçirmeye devam ettiklerine işaret etti.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak ‘’En Kolay, En Güvenli Ticaret’’ vizyonu doğrultusunda ‘’Kolay Ticaret, Büyük Türkiye’’ projesini hayata geçirdiklerini anlatan Yazıcı, ‘’2013 yılı, gümrüklerde çok büyük değişimin yaşanacağı yıl olacak. Yeni yıla yeni ve büyük bir projenin tanıtımıyla başlıyoruz. Gümrüklerde devrim olarak nitelendirilebilecek ve iş dünyamızın heyecanla beklediği yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması, yerinde gümrükleme, izinli gönderici ve ortak transit uygulamalarına başlıyoruz’’ dedi.
Başlattıkları ‘’Yetkilendirilmiş Yükümlü’’ uygulamasıyla gümrüklerde bekleme sürelerini daha da aşağıya çekeceklerini ifade eden Yazıcı, firmalarımızın mallarını TIR’lara yükleyip hiç zaman kaybetmeden doğrudan sınırı aşarak yurt dışındaki müşterilerine ulaştırabildiği, gümrüklerinde TIR kuyruğu olmayan bir ülke hedeflediklerini söyledi.
Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının getirdiği en büyük yeniliklerden birinin yerinde gümrükleme olduğunu kaydeden Yazıcı, yerinde gümrükleme ile öncelik ihracatta olmak üzere, belirlenen kriterlere uygun her tesisi bir gümrük haline getirdiklerini kaydetti.
Toplantının sonunda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük idareleriyle işbirliği içinde en yüksek işlem hacmi, en çok ihracat, en çok taşımacılık yapan firmalara ve en çok ihracat vergisi ödeyen firmalara ödüllerini verdi. Ödül töreninde ayrıca ortak transit uygulamasını ilk gerçekleştiren firmalar da ödüllendirildi.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23