• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'2010 ve sonrasında yüksek yargıya yapılan atamaların tamamı gözden geçirilmeli'

Yeniakit Publisher
2014-06-22 11:10:00 -
'2010 ve sonrasında yüksek yargıya yapılan atamaların tamamı gözden geçirilmeli'

Balyoz tahliyelerinin, muhalefetin ayak direttiği 2010 referandumu neticesinde geldiğini hatırlattığı yazısında, “CHP ve MHP’nin tam da bu davalardaki hukuksuzlukların müsebbibi ve aktörü olan Paralel Yapı ile 17 Aralık süreciyle birlikte ittifak kurduğu çok aşikâr” diyen Osman Can, bir hukukçu gözüyle, son gelişmelerin adeta paralel yapılanmanın hukuki kanıtlarını sunduğunu söyledi. Can, 2010 ve sonrasında Yargıtay ve Danıştay’a yapılan atamaların tamamının hukuki olarak gözden geçirilmesi gerekebileceğini de not düştü. 

İŞTE O YAZI:

2010 referandumu sırasında hem 12 Eylül darbecilerine karşı yargı yolunun açılmasını mümkün kılan, hem de bireysel başvuru kurumunu getiren anayasa değişikliklerine karşı ölümüne verdikleri mücadeleyi hatırlamamak mümkün değil. 

12 Eylül generallerinden hayatta kalanlar, darbe suçu nedeniyle müebbet hapis cezasına çarptırıldılar. 

Bireysel başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası’nda, Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi ile Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin oybirliğiyle verdiği ve onadığı kararda adil yargılama hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Şimdi Anayasa Mahkemesi’nin işaret ettiği konulara ilişkin yeniden yargılama yapılacak. 

Tarihi bir gün yaşadığımız tartışılmaz. 

MHP kabul edilmemesi için ölesiye çalıştığı anayasa değişiklikleri sayesinde hapisteki milletvekiline kavuşuyor. Yine CHP avukatlığını üstlendiği Balyoz Davası’nda ortaya çıkan bu sonuç nedeniyle siyaseten rant devşirme imkanına kavuşuyor. 

CHP ve MHP’nin ahlaken bugün pek konuşmaması gerekir dersek, herhalde çok haksızlık etmiş olmayız. Zira hem o gün için tezleri yanlıştı hem de bugün tezleri yanlış ve çelişik. 

(...)

CHP ve MHP’nin tam da bu davalardaki hukuksuzlukların müsebbibi ve aktörü olan Paralel Yapı ile 17 Aralık süreciyle birlikte ittifak kurduğu çok aşikâr. (...)

Dava konuşulacak, ancak Hanefi Avcı hakkında da verilen “ihlal” kararıyla birlikte başka bir noktaya da dikkat çekmekte yarar var: O da, bu davayı bu şekilde karara bağlayan İstanbul Özel Yetkili 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ile hiçbir tartışmaya girmeksizin kararı oybirliğiyle onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyeleri hakkında gerekli hukuki adımların atılmasıyla ilgili. 

2010 ve sonrasında Yargıtay ve Danıştay’a yapılan atamaların tamamının hukuki olarak gözden geçirilmesi de gerekebilir. 

Zira bu gelişmeler, paralel yapılanmanın adeta hukuki kanıtlarını sunmakta. 

Yazmaya devam edeceğiz... 

Osman Can/AKŞAM
Akit ARŞİV Sayfasından...

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23