• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

17 milyon öğrenci ders başı yapıyor

Yeniakit Publisher
2013-09-14 21:27:27 - 2013-09-14 22:43:16
17 milyon öğrenci ders başı yapıyor

Yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen yarın ders başı yapacak. 13 Haziran 2014’e kadar sürecek yeni eğitim-öğretim yılında öğrencileri, ortaöğretime geçişte yeni sistem, kılık-kıyafet uygulaması gibi birçok yenilik bekliyor.

ANKARA - 2013-2014 eğitim-öğretim yılı, 16 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen ders başı yapacak. Öğrenciler ve öğretmenler üç ay süren yaz tatilinin ardından Pazartesi günü, 13 Haziran 2014’e kadar sürecek yeni eğitim-öğretim yılı maratonuna başlayacak. Eğitim-öğretim yılı, Etimesgut Cahit Zarifoğlu İlkokulu’nda, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılacağı törenle başlayacak.
OGS YENİLENDİ
İlköğretim birinci sınıf ve okulöncesi eğitim alan öğrenciler, 9-13 Eylül tarihleri arasında uyum programına alındı. Yeni eğitim yılında öğrencileri pek çok yenilik bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) açıkladığı ortaöğretime yeni geçiş sistemiyle, bu yıl 8’inci sınıfta olacak öğrenciler, sınavla öğrenci alan liselere yerleşebilmek için 6 temel dersten iki dönemde Bakanlıkça yapılacak sınavlara girecek. Bu dersler arasında fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük yer alıyor. Ortaöğretime yerleştirmede esas olan puan, öğrencinin 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30’u ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70’inin toplamı alınarak hesaplanacak. Birinci dönem sınavının Kasım, ikinci dönem sınavının ise Nisan ayında yapılması öngörülüyor. Sınavda her dersten 20’şer soru sorulacak.
KIYAFET DÜZENLEMESİ
Bakanlık, okullarda serbest kıyafet uygulamasına ilişkin mevzuatta da düzenlemeye gitti. Bundan sonra tüm okullarda velilerin yüzde 50’sinden fazlasının onayı alınarak ilgili eğitim öğretim yılı için okul kıyafetleri belirlenebilecek. Kılık ve kıyafetlerinin seçimine yönelik oylama veya anket çalışmaları 4 yılda bir yapılacak. Velilerin çoğunluk kararına göre, okul forması tercih edilirse 2012-2013 eğitim öğretim yılındaki formalar kullanılacak.
DERS SAATLERİ EŞİTLENDİ
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeyle özürsüz devamsızlık 10 günle, özürlü özürsüz toplam devamsızlık ise 45 günle sınırlandırıldı. Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, güzel sanatlar liseleri ile Anadolu sağlık ve sağlık meslek liselerinin sınıf mevcudu 30, diğer ortaöğretim kurumlarının ise 34 olacak. Tüm ortaöğretim kurumlarında bir ders saati 40 dakika olarak eşitlendi. Ortaöğrenim süresince en az 3 öğretim yılının bütün dönemlerinde takdir belgesi alan öğrencilere üstün başarı belgesi verilecek.
BAŞARI PUANI 50’YE YÜKSELDİ
Başarı puanı 45’ten 50 puana yükseltildi, öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesine yönelik puanlar yeniden belirlendi. Buna göre iki dönem puanının aritmetik ortalaması en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanı en az 70 olan öğrenciler başarılı sayılacak. Ortalama yükseltme sınavları kaldırıldı, komisyon marifetiyle yapılan sorumluluk sınavları ise ilgili dersin öğretmeni tarafından yılda 2 kez yapılacak. Sınıf bazında başarısız ders sayısı en fazla 3 olanlarla alt sınıflar da dahil toplam 6 dersten başarısız olanların sorumlu olarak sınıf geçmelerine imkan verildi.
DÜZ LİSE KALMADI
Kamuoyunda “düz lise” olarak bilinen genel liselerin tümü Anadolu lisesine dönüştürüldü. Merkezi sınav sonucuna göre öğrenci alan okullara yerleşemeyenler, meslek liselerine, bu liselerin bünyesindeki çok programlı liselere, imam hatip liselerine yönlenebilecek.
İlkokullara kayıt işlemlerinde de düzenlemeye gidildi. İlkokula yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları (2008 Ocak-Mart doğumlular) velisinin vereceği dilekçeyle, 69, 70 ve 71 aylık olanlar (2007 Ekim-Aralık doğumlular) ise ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporuyla okul öncesi eğitime yönlendirilebilecek veya kayıtları bir yıl ertelenebilecek. Öğretmen camiasına son yapılan atamalarla 40 bin öğretmen daha katıldı. Bakanlık 87 branşta, ilk kez KPSS’deki öğretmenlik alan bilgisi sınavı sonuçlarını da kullanarak öğretmen ataması yaptı.

DERS KİTAPLARI HAZIR
ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu eğitim-öğretim yılında da ilköğretim, ortaöğretim, açıköğretim, görme engelli ortaöğretim ile görme, zihinsel işitsel engelli ilköğretimdeki 16 milyon 212 bin 960 öğrenciye, 199 milyon 198 bin 960 ders kitabını ücretsiz dağıtacak. MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürü Yusuf Esener,  2013-2014 eğitim öğretim yılı ders kitaplarının hazırlandığını, 16 Eylül Pazartesi günü poşetlerde okul sıralarının üstünde hazır olacağını söyledi. Esener, görme engelli, özel öğretim kurumlarında ücretsiz öğrenim gören ve öğrenim bursu verilen, özel eğitim okulları ile özel özel eğitim okullarında örgün eğitim gören, yurt dışında öğrenim gören Türk çocukları ile okur-yazar olmayan yetişkinlerin kitaplarının da bakanlıkça temin edildiğini belirtti.
Poşetler içinde dağıtılacak ders kitaplarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın da mesajları yer alacak.

Okul servislerinde
tespih sallanmayacak

ANKARA - Polis, okul servisi sürücülerinden elbiselerinin temiz ve ütülü olmasını, tespih, zincir sallamamasını, konuşma ve davranışlarıyla öğrencilere iyi örnek olmasını istedi. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, okulların açılmasına kısa süre kala, okul servisi sürücülerine uyulması gereken kurallar hakkında eğitim verdi. Öğrencilere güvenli bir trafik ortamı oluşturmak için gerekli tedbirler alan polisler, servis sürücülerinin öğrenci, veli, servis rehberi, okul idarecileri, şirket yöneticileri ya da çalışanlarıyla ilişkilerinde ve trafikte daima nazik ve hoşgörülü olmalarını gerektiğini vurguladı.
Eğitim kapsamında, servis sürücülerinden her gün sakal tıraşı olmaları ve kişisel bakımlarına dikkat etmeleri istendi. Görev süresi boyunca firmaların belirlediği kıyafetleri giymeleri gereken sürücülerin elbiseleri temiz ve ütülü olacak. Sürücüler, görev alanlarında araç içinde veya dışında kesinlikle sigara içmeyecek, tespih ve zincir gibi nesneler kullanmayacak.
“Kahvaltı yaptırmadan
 okula göndermeyin”
SAMSUN - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Sökülmez, kahvaltının çocuklar için çok önemli bir öğün olduğunu vurgulayarak, "Bütün gece aç kalan vücudun çalışma gücüne alışması için kahvaltıya ihtiyaç vardır" dedi. Sökülmez, yaptığı açıklamada, özellikle 5 ile 12 yaş arasının büyüme ve gelişimin en hızlı yaşandığı dönem olduğunu belirterek, "Aileler çocuklarının yalnızca okul başarılarıyla değil, onların büyüme ve gelişmelerini izleme ve sağlıklı beslenme davranışları geliştirmeleriyle de yakından ilgilenmeli ve kendi beslenme alışkanlıkları ile örnek olmalıdır. Okul çağında kahvaltı önemlidir.  Kahvaltı, öğrenme açısından son derece önemlidir” diye konuştu.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23