• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

16 Temmuz 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Yeniakit Publisher
2024-07-16 05:32:00 - 2024-07-16 05:47:32
16 Temmuz 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Sizler için hazırladığımız 'Günün Âyet ve Hadisi' ile 'Günün 'Sözü' 'Günün Fotoğrafı' ile 'Kıssadan Hisse'yi istifadelerinize (16 Temmuz 2024) sunuyoruz...

VAHYİN DİLİNDEN



وَاِنَّ هٰذِهٖٓ اُمَّتُكُمْ اُمَّةً وَاحِدَةً وَاَنَا۬ رَبُّكُمْ فَاتَّقُونِ ٥٢
فَـتَقَطَّـعُٓوا اَمْرَهُمْ بَيْنَهُمْ زُبُراًؕ كُلُّ حِزْبٍ بِمَا لَدَيْهِمْ فَرِحُونَ ٥٣

Esirgeyen, bağışlayan Allah'ın adıyla

﴾52﴿ Biliniz ki, sizin şu ümmetiniz bir tek ümmettir, ben de sizin rabbinizim. Onun için yolumdan çıkmaktan sakının.

﴾53﴿ Ama insanlar, aralarındaki inanç bağlarını keserek gruplara ayrıldılar. Her kesim kendi inancını beğenmektedir.

(Mü'minun Suresi - 52-53)         (Meâl Kaynak: Diyanet İşleri başkanlığı)

TEFSİRİ: 

“Bir tek ümmet”ten maksat, aynı inanç ilkeleri üzerinde birleşmiş topluluktur. Burada ümmet kelimesinin din anlamında kullanıldığı da belirtilmektedir. Buna göre çeşitli dinlerde zaman ve şartların değişmesine paralel olarak bazı uygulama farklılıkları olmuşsa da bütün peygamberler tertemiz nimetlerden yiyip içmek ve güzel işler yapmakta birleştikleri gibi tevhid inancında ve Allah’a saygı duyup isyandan sakınmakta da birleşmişlerdir (Râzî, XXIII, 104); bunlar bütün dinlerin ortak ve mutlak ilkeleridir.

53. âyetin bildirdiğine göre –bu temel ilkelere rağmen– zaman zaman insanlar arasındaki bu inanç birliği bozulmuş; çeşitli ümmetler değişik dinler, inançlar, kitaplar türetmişler; her zümre kendi benimsediği inancı, tuttuğu yolu en doğrusu olarak kabul edip kendisinin kazandığını, diğerlerinin kaybettiğini düşünmüştür.

Kaynak : Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 4 Sayfa: 28 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ALLAH RESULÜ'NDEN (Sallellahu Aleyhi ve Sellem)  
 
"Bize silah çeken bizden değildir. Bize hile yapıp aldatan da bizden değildir."

Kaynak: Müslim, Îmân 164, Fiten 16. 


GÜNÜN SÖZÜ:




GÜNÜN FOTOĞRAFI:




KISSADAN HİSSE:

DARBEYE DARBE, YA DA ŞANLI DİRENİŞ

FETÖ’nün Türkiye tarihine karanlık bir gece olarak bıraktığı 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti. Başkent, FETÖ mensubu askerlerin 15 Temmuz 2016’da düzenlediği ve yurt genelinde 252 vatandaşın şehit, 2 bin 194 vatandaşın yaralanarak gazi olduğu darbe girişimi sırasında olayların merkez üssü oldu. Vatandaşların, FETÖ’cü askerlere karşı kahramanca direnişine sahne olan başkentteki olaylar, ertesi gün öğle saatlerinde tamamen sona erdi.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi, Türkiye’nin dört bir yanında destansı bir direnişle akamete uğratıldı.

15 TEMMUZ 2016’DA NELER OLDU?

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sızmış FETÖ/PDY mensubu ve/veya bu örgütsel faaliyeti destekleyen 8 binin üzerinde askeri personelin, savaş uçakları da dahil 35 uçağın, 3 geminin, 37 helikopterin, 74’ü tank 246 zırhlı aracın ve 4 bine yakın hafif silahın kullanıldığı kanlı darbe girişiminde örgüt, stratejik bölgeleri hedef aldı.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

İşte can alıcı nokta burası..."en doğrusu " olduğunu düşünerek doğrudan ayrılmak

"zaman zaman insanlar arasındaki bu inanç birliği bozulmuş; çeşitli ümmetler değişik dinler, inançlar, kitaplar türetmişler; her zümre kendi benimsediği inancı, tuttuğu yolu en doğrusu olarak kabul edip kendisinin kazandığını, diğerlerinin kaybettiğini düşünmüştür."...çünkü insan beşer düşer şaşar...aslolan düştüğünü şaştığını kabul eden insan olmaktır... acizliğini hata yapabileceğini ve hatasından pişmanlık duyduğunu bilmektedir...geri adım atabilmektir...işte insan olmayı öğrenmenin sırrı da buradadır...bu sebeple Peygamberimiz her pişmanlık tövbe dir buyurdu...nefsin mertebeleri de nefsi emmâre...nefsi levvâme...nefsi mülhime...nefsi mûtmainne...nefsi râžîye...nefsi maržiyye ...nefsi kâmile vardır...işte o pişmanlık ile tevbe eden nefis nefsi levvâme dir... Peygamberimiz insanlığın en alt derecesini yakalamanın şifresini her hatasına her günahına Tevbe ederek üst mertebelere çıkabileceğinin şifresini vermiş elhamdülillah...pişmanlık yaşayan basamakları tırmanma hakkı kazanıyor... hatasından gunâhından pişman olmayanların vayy hâline Allah korusun...bu arada Allah'ın veliyy ve alım kullarının nefis mertebeleri de daha iyi anlaşılmış oluyor böylece... âlimler peygamberlerin varisleridir sözünün hâk olduğu da kesinleşmiş oluyor... Âlim kulların deresine işaret eden âyet : fâtır sûresi 28. âyet. " İnsanlardan, hayvanlardan ve davarlardan da yine böyle türlü renkte olanlar var. Kulları içinden ancak âlimler, Allah'tan hakkıyla korkarlar. Şüphesiz Allah, daima üstündür, çok bağışlayandır. "...o halde bile ayetin sonundaki Allah'ın daima üstün ve bağışlayıcı olmasına işaret... kullarına Allah'tan ümit kesmemeleri için bir işaret ve şifresidir...Allah en üstün , en güzel hüküm ve hikmet sahibidir elhamdülillah...

Allah Gaflet uykusundan cümlemizi uyandırsın...

Şehid Bayram Ali Öztürk hoca efendinin makâmı âlî olsun... Hz. Ali'yi de o gafletteki aynı gurup zor duruma düşürdü... Muaviye, Aişe annemiz ve Ali ra. arasındaki ihtilafın mûsebbibleri ...
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23