• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

16 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Yeniakit Publisher
2024-09-16 06:54:00 -
16 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

Sizler için hazırladığımız 'Günün Âyet ve Hadisi' ile 'Günün 'Sözü', 'Günün Fotoğrafı' 'Kıssadan Hisse'yi istifadelerinize (16 Eylül 2024) sunuyoruz...

VAHYİN DİLİNDEN

(٤٠) اِنَّ الَّذٖينَ كَذَّبُوا بِاٰيَاتِنَا وَاسْتَكْبَرُوا عَنْهَا لَا تُفَتَّحُ لَهُمْ اَبْوَابُ السَّمَٓاءِ وَلَا يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ حَتّٰى يَلِجَ الْجَمَلُ فٖي سَمِّ الْخِيَاطِؕ وَكَذٰلِكَ نَجْزِي الْمُجْرِمٖينَ

Esirgeyen, bağışlayan Allah'ın adıyla

(128) Bizim âyetlerimizi asılsız sayanlar, büyüklenip onlardan yüz çevirenler var ya, işte onlara göğün kapıları açılmayacak ve onlar, deve iğne deliğinden geçinceye kadar cennete giremeyeceklerdir! Suçluları işte böyle cezalandırırız!

(A'râf Suresi)         (Meâl Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı)

TEFSİRİ: 

Allah’ın âyetlerini yalan ve asılsız saymak suretiyle ulûhiyyet, tevhid, nübüvvet, âhiret gibi temel dinî öğretileri inkâr edenler için “göğün kapıları açılmayacak”tır. Fahreddin er-Râzî âyetin bu ifadesiyle ilgili muhtemel anlamları şu şekilde sıralamaktadır:
1. Onların amelleri, duaları ve itaat cinsinden diğer faaliyetleri kabul edilmez.
2. Gökler, müminlerin ruhlarına açılırken onların ruhlarına açılmaz.
3. Onların göğe yükselmelerine ve cennete girmelerine izin verilmez.
4. Onlara bereket ve hayır inmez.

Râzî’nin düşüncesine göre âyet şuna delâlet ediyor: Ruhlar, ya gökten üzerlerine türlü hayırlar indirilmek ya da amelleri göklere yükseltilmek suretiyle mutlu olurlar. Bu da göklerin, ruhlar için sevinç ve mutluluk yeri olduğunu, hayır ve bereketlerin göklerden indiğini, ruhların da göklere yükselerek mutlulukların en mükemmeline ulaşıp kurtuluşa ereceklerini gösterir. Şu halde “Onlara göğün kapıları açılmayacak” ifadesi, uyarı ve tehditlerin en önemlisini oluşturmaktadır. Devenin iğne deliğinden geçmesi nasıl imkânsız ise inkârcılara göğün kapılarının açılması ve cennete ulaşmaları da öylece imkânsızdır. Farklı bir okunuşa göre meâlinde “deve” anlamı verilen kelime “urgan” mânasına geldiğinden bu mânayı esas alan müfessirlere göre meâli, “urgan iğne deliğinden geçinceye kadar ...” şeklindedir.

Yine Râzî’nin açıklamalarına göre tenâsüh (reenkarnasyon) inancını savunanlar bu âyeti görüşlerine delil göstermişlerdir (bk. Bakara 2/28). Onlara göre âsi ruhlar, vücudun ölümünden sonra bedenden bedene geçerek azap görmeye devam ederler; nihayet deve gibi iri bir bedende hayat sürdükten sonra iğne deliğinden geçebilecek küçüklükteki bir canlının bedenine girerler ve o zaman bütün günahlarından arınmış olarak cennete kavuşur, mutluluğa ulaşırlar. Ancak, tenâsüh bâtıl bir inanç olduğu gibi bu görüş de temelsizdir (XIV, 76-77).

Kur’an dilinde semâ kelimesi bilinen anlamı yanında, yüksek âlemlerin tamamını kapsayacak bir genişlikte de kullanılır. Bu âlemlerin türlü mertebeleri olup melekler, sâlih (iyi ve faydalı) ruhlar orada bulunur; vahiy semadan gelir. Arz âlemine fışkıran cismanî ve ruhanî hayır ve bereketlerin, musibet ve şerlerin kaynağı o âlemlerdedir (krş. Bakara 2/59; A‘râf 7/96; İsrâ 17/95; Zâriyât 51/23; ayrıca bk. Bakara 2/29). “Onlara göğün kapıları açılmayacak” cümlesi, bütün ilâhî ve saf hayırlardan mahrumiyeti dile getiren kapsamlı bir ifadedir (İbn Âşûr, VIII/2, s. 126).

Kaynak : Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 2 Sayfa: 525-526

ALLAH RESULÜ'NDEN (Sallellahu Aleyhi ve Sellem) 

"Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.
 Sizin en hayırlınız, ahlaken en üstün olanınızdır."

Kaynak: Muvatta, Husnü'l Halk, 8; Müsned, 2/381
 

GÜNÜN SÖZÜ: 



GÜNÜN FOTOĞRAFI:




KISSADAN HİSSE: 

ZENGİN GİBİ YAŞAYIP FAKİR GİBİ ÖLDÜ

Abdullah bin Mübârek -rahmetullahi aleyh- vefatı yaklaştığı zaman bütün malını fakirlere verdi. Hizmetinde bulunan bir talebesi;

“Efendim, mâlûmunuz üç çocuğunuz var. Onlara mîras bırakmayacak mısınız?” deyince:

“Onları Allah Teâlâ’ya emanet ediyorum. O, en iyi vekildir. Eğer çocuklarım, sâlih olursa, Cenâb-ı Hak, hiç ummadıkları yerden rızıklandırır. Yok, fâsık olurlarsa, malımın kötü insanlara kalmasını istemem.” buyurdu.

Son anlarında azatlı kölesi Nasr’a;

“Başımı toprağa koy!” dedi. Nasr ağlamaya başladı.

“Niçin ağlıyorsun?” deyince;

“Senin iki varlığını, servetini ve şimdi de yoksul olarak ölümünü görüp ağlıyorum.” dedi. İbn Mübârek;

“Ağlama, çünkü ben, Allah Teâlâ’dan zenginler gibi yaşamak ve yoksullar gibi ölmek istedim. Şimdi sen, bana şehâdeti telkîn et ve ben başka bir söz konuşmadıkça da onu terk etme.” buyurdu. Vefat ânında gözlerini açtı, güldü ve mealen;

“Amel edenler, bu ebedî nimete kavuşmak için çalışsınlar.” (Sâffât, 61) âyet-i kerimesini okudu.

Kaynak: Mehmet Lütfi Arslan

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ömer

Kıssadan hisse bölümünde ayrı, paylaş linki olursa çok iyi olur. Allah razı olsun

Gültekin

HER ŞEYİ YOKTAN VAR EDEN VE KAİNATIN SAHİBİ YÜCE ALLAH'IN AYETLERİNİ ASILSIZ SAYARAK, BÜYÜKLENENLARİN VAY HALİNE, DEVE İĞNE DELİĞİNDEN HİÇ GEÇER Mİ? Kİ GEÇENE KADAR CEHENNEMDE KALACAKLAR, BU AHİRETİN FAKİRİ OLAN BU İNSANLAR, ŞU AYETİ KAFASINDAKİ AKIL NİMET İLE BİRAZ DÜŞÜNSE ÇOK ŞEYLERE VAKIF OLURLAR AMA NASİPSİZ OLANLARA ALLAH DÜŞÜNME FIRSATI DA VERMEZ " DÜŞÜNEN AKILLAR İÇİN ÇOK İBRETLER VAR" BU AYET HER ŞEYİ ANLATIYOR, KAİNATIN BİR KİTAP OLDUĞUNU VE OKUMASINI BİLENLER DERİNDEN BİLGİ SAHİBİ OLARAK FAYDASINI EBEDİ ALEMDE MUTLAK GÖRECEKLER, GÜZEL AKIL VE KALP SAHİPLERİNE, SELAM OLSUN.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23