• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

1.5 milyon sığınmacı Batı’da değil, Türkiye’de

Yeniakit Publisher
2014-09-25 08:32:00 - 2014-09-25 08:15:14
1.5 milyon sığınmacı Batı’da değil, Türkiye’de

69. BM Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere gittiği ABD’de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’yi yalnız bırakan ancak daha çok sorumluluk almasını bekleyen Batı’ya tepki gösterdi.

HASAN KARAKAYA / NEW YORK - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gece Birleşmiş Milletler Genel Kurulu görüşmelerine katılmak için New York’a gitti. Bazı yabancı devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşen Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama’nın verdiği resepsiyon ve BM Genel Sekreteri  Ban Ki-Moon’un verdiği yemeğe katıldı. New York’ta gazeteci Charlie Rose’a da konuşan Erdoğan, çok önemli açıklamalarda bulunarak IŞİD ile mücadele konusunda Türkiye’deki ilgili birimlerin ABD’li mevkidaşlarıyla görüştüklerini ve bu istişarelerin sonuçlarına göre, Türkiye’nin dahil olabileceği belirli yönlerin olabileceğini söyledi.

1.5 MİLYON SIĞINMACI BATI’DA DEĞİL, TÜRKİYE’DE

IŞİD ile mücadele konusunda Türkiye’deki ilgili birimlerin ABD’li mevkidaşlarıyla görüştüklerini ve bu istişarelerin sonuçlarına göre, Türkiye’nin dahil olabileceği belirli yönlerin olabileceğini söyleyen Erdoğan, “Biz bölge dışındaki bir ülke değiliz, bölge içindeyiz. Ateş, bizim bölgemizde yanıyor. 1.5 milyon sığınmacı ABD, Almanya, Fransa’da değil, benim ülkemde. Biz zaten oradayız. Bizim ülkemiz onlara ev sahipliği yapıyor, onları bombalardan kurtarıyor. Bunlar çok önemli. Bu yaptıklarımız, şu anda olanların insani boyutunu oluşturuyor” dedi. ABD ve Fransa’nın uçaklarıyla IŞİD’e karşı belirli bölgeleri bombalamasının olumlu bir gelişme olduğunu ancak yeterli olmadığını da belirten Erdoğan, “Onlar bir bölgeyi bombalarken IŞİD diğer yerlerde toplarla ve tanklarla ilerliyor. Bu toplar ve tanklar nereden geliyor, nereden temin ediliyor? Dolayısıyla mevcut durumu gerçekten tam anlamıyla değerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı. Erdoğan, Türkiye’de bulunan 1,5 milyon kişinin, ülkelerine rahatça dönebilmesini umduklarını da sözlerine ekledi.

 SURİYE TARAFINDA UÇUŞA YASAK BÖLGE OLUŞTURULMASI ÇOK ÖNEMLİ

Erdoğan, “Suriyeli Kürtlerin bazı durumlarda Türkiye’ye güvenlik tehdidi oluşturup oluşturmadığına” yönelik soru üzerine, güvenlik tehdidinin sadece Kürtlerden oluşmadığını, Türkiye’ye gelenler arasında yardıma muhtaçlar olduğu kadar, tehdit oluşturabilecek kişilerin de olabileceğini söyledi.

Bu noktada elbette gerekli tedbirleri almak ve bu konuda dikkatli olmak zorunda olduklarını ifade eden Erdoğan, Suriye tarafında uçuşa yasak bölge oluşturulmasının çok önemli olduğunu, ABD başta olmak üzere dost ülkelere aktardıklarını kaydetti. Erdoğan, eğer böyle bir bölgeyi oluşturabilir ve bu bölgeyi destekleyebilirlerse orada bu bölgeye yardımın götürülebileceği bir güvenli bölgenin tesis edilebileceğini ve bunun her türlü güvenlik tehdidini ortadan kaldırabileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1991 yılında Irak’tan kaçan Kürtlere kapılarını açtıklarını, o dönemde Saddam’ın zulmünden kaçan 1 milyon civarında Kürt’ün sınırı geçerek Türkiye’ye girdiğini, onlara gıda, barınma imkânları sunduklarını hatırlattı. Bu Kürtlerin daha sonra Irak’a geri döndüklerine işaret eden Erdoğan, şimdi benzer bir sürecin Irak ve Suriye’de yaşandığını, Türkiye olarak açık kapı politikasını yine sürdürdüklerini kaydetti.

 “IRAK VE SURİYE’NİN BİRLİKTE ELE ALINMASI LAZIM”

Erdoğan, ABD’nin IŞİD ile mücadele stratejisi ve koalisyon oluşturma çabalarıyla ilgili olarak, “Sorun sadece Irak değil, sorun Irak ve Suriye. İkisinin birlikte ele alınması lazım. Sadece hava saldırısı açısından yaklaşırsak, bu sorun tamamen ele alınmış olmaz. Hava saldırısı bu işin sadece bir boyutu. Bunun, sahadaki boyutu, istihbarat kısmı, insani boyutu var. Bütün bunların ele alınması ve hepsine bir bütün olarak bakılması lazım. Eğer böyle bir kapsamlı yaklaşım sergilenmezse, bu mesele tamamlanmış olmaz” dedi.  Türkiye’nin El Kaide’ye karşı mücadele ettiğini, aynı şekilde IŞİD’e karşı mücadelesinin sürdüğünü de ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin bölgedeki terör örgütlerine karşı duruşunun aynı olduğunu söyledi. Erdoğan, “Bu konuda bir ödün yok, çünkü 32 yıldır PKK terörüne karşı savaşıyoruz, terörün sonuçlarının ne olduğunu biliyoruz. Terör nedeniyle 30 bin insan hayatını kaybetti, terörün ekonomik sonuçları da büyük” şeklinde konuştu. Esed’in, halkın taleplerine tanklar ve silahlarla karşılık vermesi nedeniyle sorunların baş gösterdiğinin altını çizen Erdoğan, ‘’İşte bu örgüt bu olayların ardından canlanmaya başladı. İşte IŞİD de tam bunların ardından Irak’tan ayrılıp Suriye’ye geldi. El Kaide de öyle. Biz Özgür Suriye Ordusu’nu desteklemek istedik ama sadece Türkiye ve Katar destek verdi. Bizim işbirliğimiz Esed rejimine karşı mücadele eden ılımlı muhalefeti destekleme yönündeydi’’ dedi.

HÜKÜMET ADINA HERHANGİ BİR TAVİZ VERİLMEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD’in alıkoyduğu 49 Türk rehinenin kurtarılmasına ilişkin ortada birçok spekülasyonun da dolaştığına işaret ederek, herhangi bir fidye ödenmesinin sözkonusu olmadığının ve herkesin bunu böyle bilmesi gerektiğinin altını çizdi. Erdoğan, ülke ya da hükümet adına herhangi bir tavizin de verilmediğini vurguladı. Erdoğan, rehinelerin kurtarılmasının Türkiye için çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, Türk istihbarat servisinin çok sıkı çalıştığını ve bu operasyonu yürütmede çok önemli bir kabiliyet ortaya koyduğunu söyledi.

MISIR HEYETİ İLE GÖRÜŞME İDDİALARINA YALANLAMA

Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, Mısır kaynaklı haberlerde yer alan Abdülfettah El Sisi ile görüşme iddialarını yalanladı. Göktaş, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mısır’daki darbeci general El Sisi konusundaki tavrının son derece net olduğuna dikkati çekerek, “Konuya ilişkin iddialar tümüyle gerçek dışıdır. New York’ta Mısır heyetiyle herhangi bir görüşme talebimiz olmamıştır. Böyle bir düşüncemiz de yok” dedi.

GELİŞEN SEKİZ ÜLKE (D-8) DIŞİŞLERİ BAKANLARI BİRARAYA GELECEK

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Dışişleri Bakanları, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için bulundukları New York’ta özel bir oturumda biraraya gelecek. D-8 Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, bugün New York’ta yapılacak dışişleri bakanları toplantısında örgüt bünyesinde yaşanan son gelişmelerin görüşülmesinin yanı sıra, örgütün kısa ve uzun vadeli hedefleri ile stratejik eylem planının ele alınacağı bildirildi. Açıklamada, Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılacağı toplantıda, D-8’in BM Genel Kurulu’nda gözlemci statüsünü kazanmasının ardından geliştirilecek dış ilişkilerin, D-8 Akil Adamlar Grubu sürecinin sonuçlarının ve aralık ayında Türkiye’de yapılacak 9. Devlet Başkanları Zirvesi’nin ele alınacağı kaydedildi. D-8 dönem başkanlığı, bu yıl Türkiye’de yapılacak Devlet Başkanları Zirvesi’yle ikinci kez Türkiye’ye geçecek.

Öte yandan; D-8 ekonomik işbirliği örgütü Türkiye komisyonerliğine, Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu atandı.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23