• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

12 milyar dolarlık yatırım çektik

Yeniakit Publisher
2014-03-27 09:08:00 - 2014-03-27 02:39:05
12 milyar dolarlık yatırım çektik

2013 yılında Türkiye’nin 9,5 milyar dolarlık sıfırdan yatırım projesi çekmeyi başardığını ve kümülatif olarak da geçen yıl 12,9 milyar dolarlık doğrudan yatırım çektiği bilgisini veren Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Türkiye’nin güçlü yatırım potansiyelini koruduğuna dikkat çekti.

İSTANBUL - Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, 2013 yılında Türkiye’nin 9,5 milyar dolarlık sıfırdan yatırım projesi çekmeyi başardığını ve kümülatif olarak da geçen yıl 12,9 milyar dolarlık doğrudan yatırım çektiğini belirterek, tahminlerine göre doğrudan yatırım alanında Türkiye’nin 2013 yılını 2012 yılının üzerinde kapatacağını söyledi.

Türkiye’nin 2013 yılında çektiği doğrudan yatırım miktarını ve 2014 yılına ilişkin beklentilerini paylaşan Aycı, dünyada sıfırdan yatırım çeken ülkeler arasında Türkiye’nin yatırım çekme liginde geçen yıl 19. sırada yer aldığını belirterek, bunun kendileri açısından önemli bir gösterge olduğunu söyledi.
2013 yılında Türkiye’nin 9,5 milyar dolarlık sıfırdan yatırım projesi çekmeyi başardığını ve kümülatif olarak da geçen yıl 12,9 milyar dolarlık doğrudan yatırım çektiği bilgisini veren Aycı, yapılan güncellemeler neticesinde 2012 yılında 13,2 milyar dolar ve 2011 yılında da 16,5 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekildiğini ifade etti.

YÜZDE 8 BÜYÜME VAR

Tahminlerine göre Türkiye’nin 2013 yılını 2012 yılının üzerinde kapatacağını aktaran Aycı, şunları kaydetti: “Türkiye 2012 yılından 2013 yılına geçerken doğrudan yatırımlarda bir düşüş göstermemiştir. Dünya ile de paralellik arz etmiştir. Biz 2013 yılında sıfırdan yatırım çekmede (greenfield) yüzde 8 büyüdük. Dünyada da sıfırdan yatırımlar 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8 büyüdü. Türkiye dünyadaki gelişmelerle başa baş devam ediyor. Dolayısıyla trendlere göre daha kötü değil. Hatta dünyadaki bu artışın geldiği ülkeler birkaç ülke. Dört-beş ülke istatistiği bu kadar yukarı taşıyor. Dağılıma bakıldığında birçok ülkede düşüş var. ‘Türkiye aslında göreceli olarak iyi bir performans gösteriyor ya da performansını düşürmemiştir’ denilebilir.”

TÜRKİYE’DE GÜÇLÜ BİR ÇIKIŞ YOK

Seçimler sonrası oluşacak yeni konjonktürün olumlu etkisine bağlı olarak, yatırımlarda artış gözleneceğini belirten Aycı, bir miktar duraksama içerisindeki ABD sermayesinin de yeniden Türkiye’ye yatırımlarını artırabileceğini söylemenin mümkün olacağını kaydetti. Rusya’nın da yatırımlarını artıracağını kaydeden Aycı, şunları söyledi: “Son Davos Zirvesi’nde Sberbank’ın Başkanı Herman Gref’in bizim bölgemizde Avrupa’da yatırım yapacak olanlara söylemek isterim ki; ‘Yatırım yapılacak en iyi iki pazar Rusya ve Türkiye’dir” dedi. Bu Sberbank’ın Türkiye’ye bakışını özetlediği gibi Doğu Avrupa’nın en güçlü bankasının Türkiye’ye bakışını özetlemektedir. Herman Gref gibi önemli bir ismin bunu söylemesinin Rus yatırımcıların üzerinde önemli bir etkisinin olacağını düşünüyorum. Türkiye ile ilgili herkes olumlu şeyler söylemeye devam ediyor. Türkiye’de güçlü bir çıkış yok. Olumsuz bir havayı anlamsız bir şekilde oluşturmanın anlamı yok.

JAPON YATIRIMCILARIN İLGİSİ BÜYÜK

Japonlar'ın Türkiye'ye son 10 yılda 1,5 milyar dolar yatırım yaptığını hatırlatan İlker Aycı, bunun 494 milyon doları sadece geçen yıl geldiğini ve bunun artarak devam ettiğini kaydetti.  Şu anda 200'e yakın Japon şirketinin Türkiye'de faaliyet gösterdiğini belirten Aycı, Türkiye ile Japonya arasında  serbest ticaret anlaşması için görüşmelere başlanacağını vurguladı. Aycı, Japonların kendilerinden Ankara’da glof sahası istediğini, sürekliJ apon yatırımcılarla toplantının konsu olduğunu vurguladı.

VOLKSWAGEN İŞİ HENÜZ BİTMEDİ

 “Volkswagen firması ile Türkiye görüşmelerini bitirmiş değil. Bizim Volkswagen ile kamuoyuna açmadığımız, çok önemli çalışmalarımız var. Er ya da geç Volkswagen gibi firmanın Türkiye ile ilgili yatırım yapmak yönünde bir karar alacağını düşünüyorum” diyen Aycı, sosyal medya şirketleri ile ilgili olarak “Twitter, facebook gibi uluslararası şirketlerin Türkiye’de ofis açması, bir şirket yapılanmasına gitmesi gerekir” şeklinde konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23