• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

11 yaşındaki Mira Modi, oluşturduğu şifreleme sistemi sayesinde parayı kırdı!

Yeniakit Publisher
2015-10-27 00:08:00 - 2015-10-27 00:18:26
11 yaşındaki Mira Modi, oluşturduğu şifreleme sistemi sayesinde parayı kırdı!

Giderek artan siber saldırılara ve veri hırsızlığına karşı hackerlar ve bilgisayarlar tarafından tahmin edilmesi zor şifrelere sahip olmak gittikçe önemli bir rol alıyor. 11 yaşındaki Mira Modi, 2 dolar karşılığında Diceware yöntemiyle oluşturduğu güçlü şifreleri posta yoluyla müşterilerine ulaştırıyor

Günümüzde internet üzerinden satış yapan kişilerin sayısı arttıkça, satışı yapılan ürünlerin çeşitleri de bir o kadar artıyor. Ancak bu seferki bizim alışık olduğumuz türden bir ürün değil. 6. sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Mira Modi, başlattığı küçük girişim ile müşterilerine güçlü şifreler oluşturmayı hedefliyor. Diceware yöntemiyle şifreler oluşturan Mira, oluşturduğu şifreleri 2 dolardan satıyor ve posta yoluyla teslim ediyor.

Diceware yöntemi, Arnold Reinhold tarafından 1995 yılında geliştirilen bir şifreleme yöntemidir. Hatırlanması kolay, kırılması zor şifreler oluşturmak için kullanılan bu yöntemde zarlar kullanılır. 5 kere atılan zarların gösterdiği rakamlar 5 haneli bir sayı oluşturur. Bu sayıya Diceware sözlüğünde karşılık gelen kelimeler de şifre olarak kullanılır (“ample banal bias delta gist latex” gibi).

Dragnet Nation kitabının yazarı Julia Angwin‘in kızı olan Mira Modi, annesinin kitap için yaptığı araştırmalar kapsamında ve ücret karşılığında güçlü şifreler oluşturmasını istemesiyle bu yönteme başvurduğunu belirtiyor. Mira ayrıca, kazandığı paranın az olmasından ve bu fikrin eğlenceli olduğu düşüncesinden dolayı bu fikri internet üzerinden pazarlamaya başladığını ifade ediyor.

Her sipariş geldiğinde fiziksel olarak zarları atan Mira, zarlara karşılık gelen kelimeleri Diceware sözlüğünden bakıyor ve bunları bir kağıda yazıyor. Son olarak içinde şifrenin yer aldığı bu kağıdı posta yoluyla müşterisine gönderiyor.

Mira ayrıca gönderdiği şifrelerin çeşitli yöntemler ile (harfleri büyük-küçük yapma, özel karakter ekleme gibi) üzerinde oynanması gerektiğini ve postaların arama emri çıkartılmadığı sürece hükümetler tarafından bile açılamamasını sağlayan US Postal Mail ile gönderildiğini vurguluyor. Böylece şifrelerin kendisi veya başkaları tarafından da bilinmesi ihtimaline karşı bir önlem alınmış olacağını belirtiyor.

Mira’nın bu girişimi -tahmin edildiği gibi- daha çok tebrik amaçlı destek alıyor. Henüz 11 yaşında olması, şifreleri kendi elleriyle hazırlayıp posta yoluyla göndermesi ve biraz da bu işin eğlencesi, haliyle şifrelerin kullanılabilir (veya güçlü) olmasından daha fazla ilgi görüyor. Ancak 11 yaşındaki bir kızın böyle bir girişimde bulunması, güçlü şifrelerden ziyade güvenlik konusuna dikkat etmeyen kişilere karşı bir farkındalık yaratabileceği söylenebilir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23