• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘10 yılda çok değiştiniz’

Yeniakit Publisher
2014-05-03 09:32:00 - 2014-05-03 09:31:55
‘10 yılda çok değiştiniz’

ABD Dışişleri eski bakanı Albright, Türkiye’nin ekonomisini büyütme, enflasyon ve ihracattaki başarısına dikkat çekti. Albright, Türkiye’nin konum itibariyle önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

WASHİNGTON - Sabancı Üniversitesi ve Brookings Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen “Sakıp Sabancı Konferans Serisi”nin onuncusu Amerika’nın Washington DC kentinde yapıldı. Sabancı Üniversitesi’nin Onursal Başkanı merhum Sakıp Sabancı’yı anma etkinlikleri kapsamındaki konferansın bu yılki konuğu ABD Dışişleri eski Bakanı Madeleine Albright oldu. “Türkiye ve Küresel Siyasi ve Ekonomik Dönüşüm” konulu konferansta konuşan Albright Türkiye’nin son 10 yıldaki başarısı övdü.

Albright, hükümetin devam ettirdiği ekonomik reformlar sayesinde Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın 231 milyar dolardan 800 milyar dolara çıkarıldığını, ihracat ile dış ticaretin arttığını ve enflasyon oranlarının düştüğüne dikkat çekti.

Türkiye’nin bu dönemde uluslar ailesi içerisinde de önemli bir rol aldığına değinen Albright, örneğin BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyesi olarak görev yaptığını ve gelecek sene de

G-20 zirvesine ev sahipliği yapacağını aktardı. Türkiye’nin konum itibariyle çık önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Albright, Enerji açısından bakıldığında Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 75’ini dışarıdan ithal ettiğine dikkat çekti. Madeleine Albright, ancak ülkenin jeostratejik konumunun çok önemli olduğunun altını çizerek, “Türkiye sadece kıtaların kesişim noktasında bulunmuyor aynı zamanda enerji kaynaklarının da kesişim noktasında bulunuyor” diye konuştu.

3 DÖNEMDİR İSTİKRARLI BİR HÜKÜMET BAŞTA

Enerjinin ardından demokrasi konusunu ele alan ABD Dışişleri eski Bakanı Madeleine Albright, Türkiye’nin demokrasisini uzun zamandır takip ettiğini dile getirdi. Demokratik çerçeve açısından Türkiye’de önemli gelişmeler olduğunu hatırlatan Albright, ondan sonra 3 kere istikrarlı hükümet seçildiğini, Kürt meselesiyle ilgili konuların genel olarak tartışılmaya başladığını belirtti.

ZOR BİR DÖNEMDE BÜYÜMEYİ BAŞARDIK

Konferansın açılış konuşmasını yapan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da son yıllarda artan küresel zorluklardan bahsetti. Sabancı, “Halen 2008’deki finansal krizin etkilerini, Arap Baharı’nın etkilerini hissetmeye devam ediyoruz. Bu zorlu dönemde önemli oranda büyüdük. Ekonomik büyüme de yurt içi siyasi istikrarı yükseltti” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23