• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

10 gündür yaşananlar 28 Şubatı aratmadı

Yeniakit Publisher
2013-04-01 21:58:00 - 2013-04-01 21:59:19
10 gündür yaşananlar 28 Şubatı aratmadı

SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ın eşi Avukat Zübeyde Kamalak, başörtülü olduğu gerekçesiyle hakim tarafından duruşmadan çıkarılmıştı.

KAAN ÇETİN / ANKARA
Memur-Sen tarafından başörtüsü ve kılık-kıyafet özgürlüğü için başlatılan “sivil itaatsizlik” eyleminin ardından skandal olaylar yaşandı. İzmir, Afyon, Ankara ve Edirne gibi şehirlerde işgüzar bürokratlar, 28 Şubat döneminden kalma fişleme ve yasaklama uygulamalarına devam ettiler. Son on gündür başörtüsü yasaklamasıyla ilgili ortaya çıkan söz konusu hadiseler, bu sorunun çözülmesinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.
İZMİR VE EDİRNE VALİLERİ
“BAŞÖRTÜLÜLERİ FİŞLEYİN” DEDİ
Memur-Sen’in kılık-kıyafet ve başörtüsü özgürlüğü için başlatmış olduğu “sivil itaatsizlik” eyleminin ardından İzmir Valisi M. Cahit Kıraç ve Edirne Valisi Hasan Duruer yayınladıkları genelge ile 28 Şubat’ı aratmayacak bir skandala imza attı. Valiler, yayınladıkları genelgede kılık-kıyafet yönetmeliğine uymayan memurlar hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi.
AFYON’DA MÜLAKATA ALMADILAR
Afyon’da da başörtüsü yine engelle karşılaştı. Afyonkarahisar Adliyesi’nde zabit kâtipliği alımı için gerçekleşen mülakata başörtülüler alınmadı. Sınava girmek için ısrar eden 100’den fazla başörtülü bayanın başları açılmaya zorlandı. Adayların tepkilerine aldırış etmeyen yetkililer, yasakçı tavırlarına devam etti.
MAHKEME, DANIŞTAY’IN KARARINI UYGULAMADI
Danıştay, Barolar Birliği’nin meslek kuralları arasında yer alan “Başı açık görev yaparlar” maddesini iptal etti. Ancak mahkemeler kanunları değil, bildiklerini uyguladı. Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ın avukat olan eşi Zübeyde Kamalak’ın başörtülü olması hâkimi rahatsız etti. Kamalak’ın mahkemeye girişine izin vermeyen hâkim, tutanak tutturdu.
YÖNETMELİKLE YASAKLAMIŞLAR
12 Eylül darbesiyle ilk adımı atılan 28 Şubat dönemiyle daha da belirginleşen başörtüsü yasağı, şu an geçerliliğini bir yönetmelikle sağlıyor. Söz konusu yasağın kaldırılması için basit bir yönetmelik değişikliği yeterli olmasına rağmen yıllardır söz konusu yasak uygulanıyor. “Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik”te memurların giyimiyle ilgili ilginç ifadeler yer alıyor.
YÖNETMELİKTE TRAJİKOMİK YASAKLAMALAR VAR
1982’de Bakanlar Kurulu kararı ile çıkartılan yönetmelikte hem erkek memurlar için hem de kadın memurlar için trajikomik yasaklar yer alıyor.
Başörtüsü yasağı ise söz konusu yönetmeliğin kadınlarla ilgili kısmında geçiyor. Yönetmeliğin kadın memurların kılık-kıyafeti ile ilgili kısmında “…görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur” denilerek başörtüsü yasağına atıf yapılıyor. Başörtüsü yasağı bu yönetmeliğin ilgili maddesinde olmasına rağmen yıllardır bu yasak kaldırılamıyor.
HÜKÜMET BU YASAĞI KALDIRSIN
Yasağın kaldırılması için yıllardır toplumsal mutabakatın sağlanmasını bekleyen Türkiye, artık AK Parti’den yasağın kaldırılmasını istiyor. Başörtüsü yasağının kalkması için 12 milyon kişiden toplanan imza, bu konuda toplumsal mutabakatın sağlandığını gösteriyor. Mağdurlar, Başbakan Erdoğan’ın yasağın kaldırılmasına ilişkin bir an evvel adım atmasını bekliyor.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23