• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
11
Soğanı yıllarca yanlış tüketmişiz! Bütün vitaminleri kayboluyor: Bir sürü söylenti çıkmıştı acı gerçek böyle

2023-09-20 15:34:50
Soğanı yıllarca yanlış tüketmişiz! Bütün vitaminleri kayboluyor: Bir sürü söylenti çıkmıştı acı gerçek böyle

Sağlığa dost bir sebze olan soğan, yemeklerin vazgeçilmezi… Hem çiğ olarak hem de pişirilerek kullanılan soğanın birçok faydası bulunuyor. Ancak uzmanlar besin değerinin kaybolmaması açısından soğanın tüketilme şekline dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

#1
Foto - Soğanı yıllarca yanlış tüketmişiz! Bütün vitaminleri kayboluyor: Bir sürü söylenti çıkmıştı acı gerçek böyle

Vücuda birçok faydası olan soğan, özellikle kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan koruyor. Ancak uzmanlara göre soğanı yağda kavurmak sağlıklı değil! Patates ile soğanı aynı ortamda muhafaza etmek de en sık yapılan hatalardan biri. Peki, bunların nedeni ne? Diyetisyen Berna Ertuğ ayrıntılarıyla açıkladı, 'doğal antibiyotik' etkisi gösteren soğanın faydalarından bahsetti.

#2
Foto - Soğanı yıllarca yanlış tüketmişiz! Bütün vitaminleri kayboluyor: Bir sürü söylenti çıkmıştı acı gerçek böyle

Soğan, frenk soğanı, sarımsak ve pırasa da içeren Allium bitki ailesine aittir. Bu sebzelerin karakteristik keskin aromaları ve bazı tıbbi özellikleri vardır. Soğan doğramanın gözlerin sulanmasına neden olduğu yaygın bir bilgidir. Bununla birlikte, soğan sağlığa çok faydalıdır. Posta'ya göre; Soğanın, çeşitli kanser türlerinin riskini azaltma, ruh halini iyileştirme, cilt ve saç sağlığını koruma gibi konularda önemli yararları vardır.

#3
Foto - Soğanı yıllarca yanlış tüketmişiz! Bütün vitaminleri kayboluyor: Bir sürü söylenti çıkmıştı acı gerçek böyle

Soğan özellikle A, C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler, B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir. B vitamini bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. İçeriğindeki C vitamini ise özellikle kış mevsiminde hastalıklardan korunmaya destek olmaktadır.

#4
Foto - Soğanı yıllarca yanlış tüketmişiz! Bütün vitaminleri kayboluyor: Bir sürü söylenti çıkmıştı acı gerçek böyle

Soğanın içeriğinde bulunan besinler aşağıdaki gibidir; 15 küçük boy kuru soğan (100g) 30 kaloridir. 9.3 gram karbonhidrat 1.7 gram lif 0.1gram yağ .1 gram protein 4 mg sodyum 146 mg potasyum

#5
Foto - Soğanı yıllarca yanlış tüketmişiz! Bütün vitaminleri kayboluyor: Bir sürü söylenti çıkmıştı acı gerçek böyle

Yapılan çalışmalar soğanın içerdiği kuarsetin adlı antioksidan sayesinde yumurtalık, kolorektal gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Kuarsetin, alerjik reaksiyonlara yol açan histaminin bağışıklık hücrelerinde salınımını engellemesine yardımcı olur. Böylelikle soğanın astım veya alerjik problemleri olan kişilerde bağışıklığı desteklemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Soğanının içeriğindeki kükürt kan inceltici etkisi göstererek kalp kriziyle inme riskini artıran plateletlerin birikimini önler. Soğandan alınan kükürtün hipertansiyon başlangıcını geciktirme ve azaltmaya yardımcı olduğu diğer çalışmalarla tespit edilmiştir.

#6
Foto - Soğanı yıllarca yanlış tüketmişiz! Bütün vitaminleri kayboluyor: Bir sürü söylenti çıkmıştı acı gerçek böyle

Toplum olarak kuru soğanı saklarken en sık yapılan hatalardan biri patetes ile aynı ortamda muhafaza etmek veya depolamaktır. Çünkü patatesin yaydığı nem soğanın filizlenmesine ve çürümesine yol açar. Kuru soğanı serin ve kuru bir ortamda saklamak uzun süre taze şekilde tüketilmesini sağlar. Yarım kalan kuru soğanlar ise cam saklama kabına koyarak buzdolabında muhafaza edilebilir. Taze soğanı ıslak olarak buzdolabına koymak yapılan diğer hatalardan biridir. Öncelikle tazeliğini kaybetmiş yapraklar varsa temizlenmeli daha sonra kağıt havluya sarılarak buzdolabında saklanmalıdır. Böylelikle taze soğanın daha uzun taze kalması sağlanabilir.

#7
Foto - Soğanı yıllarca yanlış tüketmişiz! Bütün vitaminleri kayboluyor: Bir sürü söylenti çıkmıştı acı gerçek böyle

Tüketirken soğanı yağda kavurmak yapılan en büyük hatalardan biridir. Yağda kavurma esnasında yağ yanar. Yağ yandığı için kanserojen maddeler daha çok ortaya çıkar. Kızartmada olduğu gibi soğanı da yağda kavurmak sağlıklı değildir. Soğanlı yemek yapılırken tüm sebzeler tencere birlikte çiğden konularak yapılmalıdır. Sebzelerin pişme esnasında saldıkları su ile de zaten soğan pişmektedir. Etli bir yemek yapılırken de eti sotelerken yine etin bıraktığı su ile soğan kendi halinde pişmektedir.

#8
Foto - Soğanı yıllarca yanlış tüketmişiz! Bütün vitaminleri kayboluyor: Bir sürü söylenti çıkmıştı acı gerçek böyle

MİDE VE BAĞIRSAK HASSASİYETİ OLANLAR DİKKAT Soğan, mide ve bağırsak hassasiyeti olan bireylerde rahatsızlık verebilir.

#9
Foto - Soğanı yıllarca yanlış tüketmişiz! Bütün vitaminleri kayboluyor: Bir sürü söylenti çıkmıştı acı gerçek böyle

Soğan mide ve bağırsaklarında herhangi bir şikayeti olmayan kişilerde yanma gibi rahatsızlıklara yol açmaz. Eğer bir kişinin reflü, gastrit veya bağırsak intoleransı gibi rahatsızlıkları varsa soğan tükettiği zaman bu hassasiyetleri artabilir.

#10
Foto - Soğanı yıllarca yanlış tüketmişiz! Bütün vitaminleri kayboluyor: Bir sürü söylenti çıkmıştı acı gerçek böyle

Soğan çok lifli ve sülfürden zengindir dolayısıyla gaz gibi gastrointestinal şikayetleri artırabilir. Soğan zarı da şikayetlerin oluşmasında rol oynayabilir. Mide ve bağırsak hassasiyeti olanların çiğ soğan yerine pişmiş soğan tüketmeleri önerilir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23