• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
10
Doğal diye tüketiliyor ancak mikrop yuvası! 'Pastörize edilmezse zehirliyor'

2024-01-24 11:28:03
Doğal diye tüketiliyor ancak mikrop yuvası! 'Pastörize edilmezse zehirliyor'

Son günlerde doğal ve organik yaşama duyulan ilgi, doğrudan inekten, koyundan veya keçiden elde edilen çiğ sütün popülerliğini artırdı. Ancak uzmanlar bir bardak dahi içilmemesi yönünde uyarılarda bulunuyor.

#1
Foto - Doğal diye tüketiliyor ancak mikrop yuvası! 'Pastörize edilmezse zehirliyor'

Hayvan sütünün pastörizasyonu, temel bir halk sağlığı önlemi olarak görülüyor. Bu sebeple taze süt satışa çıkmadan önce zararlı mikropları öldürmek için yüksek sıcaklıklara ısıtılıyor.

#2
Foto - Doğal diye tüketiliyor ancak mikrop yuvası! 'Pastörize edilmezse zehirliyor'

Pastörizasyonun sütteki mevcut faydalı bakterilerin bir kısmını öldürmesi birçok kişi tarafından 'ölü süt' olarak görülmesine neden olsa da tüm besinsel özelliklerinden mahrum bırakmıyor. Bu bileşenlerin pastörizasyon yoluyla 'yok edildiği' iddiası aslında tamamen yanlıştır.

#3
Foto - Doğal diye tüketiliyor ancak mikrop yuvası! 'Pastörize edilmezse zehirliyor'

Sütteki bazı bakteriler ölse de var olan besinler açısından en zengin gıdalardan biri olduğunu söyleyen uzmanlar, pastörizasyonun gıda kaynaklı hastalıkları azaltmak için sütün bakteri içeriğini önemli ölçüde azalttığını dile getiriyor.

#4
Foto - Doğal diye tüketiliyor ancak mikrop yuvası! 'Pastörize edilmezse zehirliyor'

Pastörize süt hâlâ protein açısından zengin, kalsiyum, D vitamini ve diğer birçok hayati besin maddesiyle dolu olmasına rağmen nispeten ucuz, üzerinde çalışılmış ve yaygın olarak bulunabilen bir süt.

#5
Foto - Doğal diye tüketiliyor ancak mikrop yuvası! 'Pastörize edilmezse zehirliyor'

Ancak özellikle pandemi sonrasında insanlar 'yerel' veya 'doğal' yiyeceklere yöneldi. Ancak dikkatten kaçan bazı noktalar var. Sağım süreci boyunca mikroplar, ineğin memelerinden çiftçinin ellerine kadar her yerde oyalandığı için sütün birçok farklı noktasında karışabilir.

#6
Foto - Doğal diye tüketiliyor ancak mikrop yuvası! 'Pastörize edilmezse zehirliyor'

Bakteri barındırıyor Pastörize edilmemiş süt, salmonella, listeria, campylobacter ve E. coli gibi yaygın gıda kaynaklı hastalıklara neden olan ve bulantı, kusma, ateş, vücut ağrıları ve böbrek yetmezliğine yol açan bakterileri barındırabilir.

#7
Foto - Doğal diye tüketiliyor ancak mikrop yuvası! 'Pastörize edilmezse zehirliyor'

Çoğu sağlıklı insan birkaç gün veya hafta içinde iyileşse de özellikle yaşlılar, küçük çocuklar ve hamile kadınlar için ölümcül olabilir.

#8
Foto - Doğal diye tüketiliyor ancak mikrop yuvası! 'Pastörize edilmezse zehirliyor'

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, çoğu sağlık profesyonelinin ve sağlık hizmeti sağlayıcısının, pastörizasyonun şimdiye kadarki halk sağlığının en etkili gıda güvenliği müdahalelerinden biri olduğunu düşündüğünü belirtiyor.

#9
Foto - Doğal diye tüketiliyor ancak mikrop yuvası! 'Pastörize edilmezse zehirliyor'

Bazı araştırmalar çiğ süt tüketimi ile alerjilerin, bağışıklık fonksiyonunun ve bağırsak sağlığının iyileşmesi arasında korelasyon olduğunu gösterse de uzmanlar bunun çiğ gıda riskleriyle dengelenmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Tüm hayatım boyunca çiğ süt içtim' diyen insanlar için uzmanlar, "Evet, emniyet kemeriniz olmadan da dolaşabilirsiniz veya motosikletinizi kaskınız olmadan da sürebilirsiniz. Bu onu güvenli yapmaz" ifadelerini kullanıyor. Fakat yine de çiğ süt tüketmek istiyorsanız sütteki zararlı bakterileri öldürmek için yapılan pastörizasyon işlemini evde siz de yapabilirsiniz. Taze çiftlik sütünü pastörize etmek için tencerede 65 °C'ye kadar ısıtın. Sütü ısıtırken sıcaklığı termometre ile sürekli kontrol edin.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23