• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
20
Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

2023-05-27 12:00:34
Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

Antalya'da topraksız tarım yöntemiyle özenle yetiştirilen mavi yemiş, iç pazarın yanı sıra Rusya, Avrupa ve Uzak Doğu başta olmak üzere farklı ülkelere ihraç ediliyor.

#1
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

Tarım sektörüyle ülke ekonomisine önemli katkıda bulunan Antalya'da saksılarda topraksız tarım yöntemiyle üretim alanı genişleyen mavi yemiş (blueberry), farklı ülkelere de ihraç ediliyor.

#2
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

Ana vatanı Kuzey Amerika olan, uzun yıllardır Karadeniz bölgesinde üretilebilen mavi yemiş, özellikle son yıllarda Antalya'da sera ve tarlalarda topraksız tarım yöntemiyle saksılarda üretilmeye başladı. Narin bir meyve olduğu için hasadı ve bakımı özenle yapılan ürün, belirli gramajlarda paketleniyor. Katma değeri yüksek olduğundan üretim alanları hızla genişleyen mavi yemiş, iç pazarın yanı sıra Rusya, Avrupa, Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere farklı ülkelere ihraç ediliyor.

#3
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

Şeker oranının düşük olmasıyla ve antioksidan özelliğiyle dikkati çeken meyve, büyük firmaların yatırımlarının yanı sıra tarım sektöründe çalışan işçilere de gelir sağlıyor.

#4
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, AA muhabirine, Türkiye'de uzun yıllar sadece Karadeniz bölgesinde yetiştirilen mavi yemişin 2020'de Antalya'da da yoğun üretilmeye başladığını söyledi.

#5
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

Toprak yapısı uygun olmadığından saksılarda yetiştirildiğini anlatan Karaca, "Blueberry yeni bir meyve, antioksidan özelliği ve şeker oranı düşük olması sebebiyle dünyada ve ülkemizde talep hızlı artıyor. Buna bağlı üretim miktarı da artıyor. 2013'te ülkemizde 450 dekar alanda üretilen bu meyve, 2022 sonunda 13 kat artarak 6 bin 600 dekara, üretim miktarı 4 bin 300 tona ulaştı." diye konuştu.

#6
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

Karaca, Türkiye'de mavi yemişin üçte birinin Antalya'da üretildiğine dikkati çekerek, kentteki üretimin büyük kısmının ihracata gittiğini bildirdi.

#7
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

Birim alandan daha yüksek gelir elde edildiğini aktaran Karaca, "Geliri yüksek olunca üreticiler bu ürüne yöneliyor. Bazı firmalar büyük alanlara yatırım yapıyor. Geliri ve katma değerinin yüksek olması yatırımcıyı bu ürüne yöneltiyor. Asidik toprakları sevdiği için Anadolu topraklarında yetiştirilmesi zor, onun için saksılarda üretiliyor." dedi.

#8
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

Bankacılık sektörünü bırakarak, Aksu ilçesi Karaöz Mahallesi'nde 55 dekar alanda mavi yemiş üretimine başlayan Özkan Ayaşlı da gelecekte tarımın ve gıdanın çok daha önemli olacağından tarıma yöneldiğini söyledi.

#9
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

Niş ürün olarak mavi yemişi tercih ettiklerini bildiren Ayaşlı, şunları kaydetti: "Ülkemizde toprakların yüzde 95'i blueberry üretimi için uygun değil. Onun için saksılarda Antalya'nın güneşiyle buluşturarak üretim yapıyoruz. Güneş aromasını artırıyor. Rekolteyi belirli bir noktaya getirdik. İhracata çıkacak sevkiyatımız var. Tıbbi ve aromatik bir meyve. Avrupa'da semt pazarlarında var, Türkiye'de yok. Önümüzde iki, üç yıl içinde semt pazarlarına gidereceğini düşünüyorum."

#10
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

Ayaşlı, üretimden paketlemeye kadar her aşamada hijyene özen gösterdiklerine ve iyi tarım yaptıklarına dikkati çekerek, yılda bir iki defa iç ve dış denetime tabi tutulduklarını belirtti.

#11
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

İki yıl önce mavi yemiş üretimine başlayan 62 yaşındaki Bayram Karaca da üretiminin basit ancak çok dikkat istediğini belirterek, suyunu, gübresini zamanında vermek gerektiğini aktardı.

#12
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

Meyveyi hasat eden Aliye Ünal ise ürünün ezilmemesi için tek tek topladıklarını, olgunlaşanları sınıfına göre ayırdıklarını söyledi.

#13
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

Hanife Karaca, ürünün bebeğe bakar ilgi özen istediğini bildirdi.

#14
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

#15
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

#16
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

#17
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

#18
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

#19
Foto - Bu meyve saksılarda üretiliyor! Dünyanın dört bir yanından talep yağıyor

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23