• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Cevat Kışlalı
Cevat Kışlalı
OTOSENTEZ
TÜM YAZILARI

Otomotiv ‘Uçar’ gider

22 Ekim 2014
A


Cevat Kışlalı İletişim: [email protected]

Bu yılın Ocak-Eylül dönemini kapsayan ilk 9 ayında otomotiv sanayiinin toplam ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 9'luk artış göstererek 17.3 milyar dolara yükseldi. Minibüs-midibüs ihracatı yüzde 41 azalırken, otobüs ihracatı yüzde 14, kamyonet yüzde 13, otomobil ise yüzde 7 oranında artış kaydetti. Otomotiv sanayi ürünlerini içeren OSD'nin açıkladığı verilere göre, son 8 yıllık dönemde toplam taşıt araçları dış ticareti ise 12.562 milyon dolar fazla verdi.

Görüldüğü gibi, otomotiv sektörü ana ve yan sanayi bağlamında Türkiye'nin en dinamik olduğu alanlardan birisi. Türkiye'nin ihracatında önemli bir ağırlığa sahip olan otomotivin rakamsal anlamda durduğu ya da duracağı yer, ekonomimizin ileriye dönük hedeflerinin belirlenmesinde turnusol görevi görüyor. İş hacminin artması, tüketici alışkanlıklarının değişmesi, teknik atılımlar ve kişisel gelirlerin gelişim seyri otomotive birebir yansıyor.

Bugün hemen her ailenin bir binek aracı var. Her iki kişiden biri aracını model olarak yükseltmek istiyor. Filo kiralamada büyük bir hareketlilik yaşanırken, bireysel oto kiralama sektörü yılda en az yüzde 15 büyüme kaydediyor. Gazetelerde takip edilen sektörel sayfaların başında otomotiv yer alıyor. Oto fuarlarında ziyaretçi bazında yüksek bir katılım rakamına ulaşılıyor. Her gencin hayalinde spor otomobil ayrı bir yer tutuyor. Kahvehane sohbetlerinde futboldan sonra ikinci tartışılan konu otomobil.

Avrupa’nın en genç ve en dinamik nüfusuna sahip olan ülkemizde, sanayi atılımında otomotivin önemli bir yer tuttuğunun bilincinde olan hükümetin canhıraş bir mücadele vererek yerli otomobil üretimi konusunda ısrarcı davranması boşa değil. Babayiğit arayışlarını elektrikli versiyona çeken siyasi irade verdiği teşviklerle sektör temsilcilerini motive ediyor. TÜBİTAK’ın da devrede olduğu planlamalar kapsamında sektörü daha iyi ve daha yerli platforma çekmek amaçlanıyor.

Ülkemizde otomobile olan ilgi her geçen gün çığ gibi artıyor. Bu artışın rasyonel kararlarla yönlendirilmesi çok önemli. Bireysel anlamda araç seçimi yapılırken araç alacakların çevreci davranmaları kadar yerli teknolojide atılımlar da kaçınılmaz. Potansiyel otomobil alıcısından en üst markanın yöneticisine kadar Türkiye’nin yerli teknoloji konusunda seferber olması lazım. Otomotiv ana ve yan sanayinin yükselen trendi, halkın bilincinin yükselmesiyle daha da ivme kazanacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23