• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Gülümseyen
Ahmet Gülümseyen
1969 yılında Bayburt’ta doğdu. İlköğretim ve Liseyi Bayburt’ta okudu.1994-1998 Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu / Spor Yönetimini bitirdi. 2004 -2005-Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) / Yüksek Lisans Özel Öğrencisi.2016-2018-Gelişim Üniversitesi BESYO /Spor Yöneticiliği Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. 2000-2002 Bağcılar Ensar Koleji Beden Eğitimi Öğretmenliği.2002-2005 Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Uzmanı /ANKARA.2005-2008 İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü-Spor Uzmanı.2008-2011 İBB Spor Etkinlikleri A.Ş.- Spor Tesisi Müdürlüğü. 2014-2018 İBB Spor İstanbul Engelliler Koordinatörü. Gazetecilik ve Televizyon tecrübeleri: 1993-1995 Foto-Maç Muhabirlik.1995-1997 Bakırköy Postası Dergisi (Spor Sorumlusu) 1995-1997 Fanatik Gazetesi-Anadolu Ajansı (Fahri Muhabirlik). Akit-Anadolu’da Vakit Gazetelerinde Köşe Yazarlığı 1997- Devam Ediyor. İstanbul Büyükşehir Beledisi WEB TV’de Spor Muhabirliği ve 2012 Avrupa Spor Başkenti Program Yapımcılığı. Akit TV’de ‘Spor Sohbetleri’ Program Yapımcı ve Sunuculuğu. Birçok spor branşında hakemlik ve antrenörlük belgesi sahibidir.
TÜM YAZILARI

Helal spor organizasyonları ve beslenme

09 Aralık 2022
A


Ahmet Gülümseyen İletişim: [email protected]

 

Helal, İslami anlamda yapılması serbest olan eylemlerdir. Yaratılmışların içerisinde en değerli varlık olan insanoğlu, günlük hayatımızın her aşamasında helal ve haram konusunda imtihanla karşı karşıya.

Yapılan araştırmalara baktığımızda, yediğimiz ve içtiğimiz bir gıdanın etkisi sadece karın doyurmakla sınırlı olmadığı, insanın ahlaklı olması ve hayata nizam verişiyle alakalı olduğunu, öğreniyoruz.

Müslüman olarak bu hassasiyetin ölçüsünü, Allah’ın kitabı Kur’an-ı Kerim ve Peygamberimizin sünnetinde görmek ve anlamak mümkün. Bu da ancak araştırıp, bilgi sahibi olmakla mümkün.

Yaşamak ise bizlerin kendi elinde. Sporun milli ve manevi değerlere etkisini, birçok yazımızda değinmiştik. Toplumun büyük bir kesiminin yer aldığı sporun helal tarafını, Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi, Değerli Hocamız Aydoğan Soygüden ile konuştuk.

Sayın Aydoğan hocamızla ‘Helal Spor’ konusunda yaptığımız sohbetimizin sonunda, yaptığı çalışmalarla ilgili güzel bir ifade kullandı; Bizim akademisyenlerin görevi farkındalık uyandırmak. Kimsenin fark etmediği alanları görüp, ortaya çıkarmak. Biz de bu konularda katkı sağlarsak ne mutlu bize. Aydoğan Soygüden hocamızın spor başlığı altında ‘helal organizasyon, helal beslenme, helal içecek…’ gibi, diğer hassas konularda akademik çalışmaları mevcut.

Hocamız ile bu yıl İstanbul’da yapılan 9. Dünya Helal Zirvesi’nde bir araya geldik. Helal spor gibi hassas bir konuda gayret gösterdiği, bilgi ve tecrübelerini bizler ve kamuoyuyla paylaştığı için, kendilerine bir kez daha teşekkür ediyoruz. Hayırlara vesile olsun inşallah…

MİLLİ TAKIM KAFİLESİNE KAVURMA 

“Kendim daha önce yurt dışında yaşadığım için orada helal gıdayla ilgili sorunlar vardı. Helal gıda bulmakta zorluk çekiliyordu.

Ve bazı sporcularla görüştüm. Dahası bir akademik çalışma yaptım. Bu çalışmada, büyük sorunlar yaşadıklarını söylediler. Kendilerine sunulan hiçbir gıdayı rahatlıkla tüketemediklerini ve çoğu zaman yoğurt, patates salata gibi yiyecekler yediklerini, bazen de yanlarında donmuş kavurma götürdüklerini söylediler. Bu konuya benim girmeme de, birçok sporcu çok memnun oldu…

HELAL BESLENMENİN 

SPORCU PERFORMANSINA ETKİSİ

“Özellikle helal hassasiyeti olan sporcularımız, uluslararası organizasyonlara gittikleri zaman, et ve diğer protein içeren gıdalar tüketmiyorlar. Daha çok makarna gibi rahat tüketebilecekleri gıdaları tüketiyorlar.

Organizasyonlar ortalama bir hafta sürüyor. Sporcunun protein dışı ürünler tüketmesi, hem de psikolojik olarak da onları etkiliyor. Rahat gıda alamadıkları için, gerekli olan enerjiyi toparlayamıyorlar. Performans sporcusu günde 4 bin, 4 bin 500 kalori alması gerekiyor. Sedanter hanımlarda 2 bin, erkeler ise 2 bin 500 kalori alınması gerekiyor. Sporcu gerekli kaloriyi alamadığı zaman, otomatikman performansını da etkiliyor.

Biz de bu tür konularını değerlendiriyoruz ki, gidilen ülkelerde bu hazırlıkların tam yapılması ve sporcuların eşit şartlarda mücadele etmesini sağlamak. Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında gidilen otellerde helalle ilgili yeteri kadar çalışma yapılmadığı için, sporcular helal konusunda sıkıntılar yaşıyorlar. Bu durumdan dolayı, psikolojik olarak da kendilerini iyi hissetmedikleri için motivasyonlarının düşürdüklerini bana anlattılar…

TOKYO OLİMPİYATLARINA MALEZYA’DAN AŞÇI

“Japonlar, Tokyo Olimpiyatlarında, Doğu Asya ülkeleri, Malezya, Endonezya’dan çok faydalandılar. Bu ülkelerde Müslüman insanlar yaşıyor. Onların helal konusundaki çalışmaları yıllar önce başladı. Helal konusunda dünyanın en iyi ülkelerinden bir tanesi Malezya.

Tokyo 2020’de de Malezya’dan helal konusunda hassas olan çok sayıda aşçıyı Japonya’ya getirdikleri ve Malezya Helal Sertifika kurumlarıyla birlikte ortak çalışmalar yaptılar ve Tokyo Olimpiyatlarına bu şekilde hazırlandılar. Olimpiyat misyonunun din, dil, ırk ayırt etmeden, herkese aynı misafirperverliği sunması gerekiyor. Bu bakış açısıyla Japonya’da bu tür hazırlıklar yapıldı. Havalimanlarında mescidler açıldı. Helal sertifikalı ürünlerle birlikte aşçılar Japonya’ya getirildi. Otellerde ve havalimanlarda helal sertifikalı ürünler satılmaya başlandı.

Buradan şunu söylemek gerekirse, olimpiyat aslında İslami hassasiyetlerinde bu ülkeye girmesi için bir basamak oldu. Yani, kapıyı araladı. Bu da ilerleyen yıllarda helal turizmini de artıracak. Gelecek Olimpiyatlar 2024’de Paris’te. Orada da bu tür hazırlıklar yapılacak, orada da belirli hassasiyetler olacak. Normal şartlarda Fransa’da belli bir Müslüman toplum yaşıyor, orada da birçok çalışma var…” 

(Not: Röportajın tamamını youtube; ahmetglümseyen kanalımızdan ulaşabilirsiniz)  

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Naci

helal spor nedir dayı?

TEK DOĞRU

HELAL SPOR OYUNLARI TÜRKİYEDE YAPILDI.İSLAMİ OYUNLAR OLARAK.ŞİKAYETİ OLANLAR AKP İL BAŞKANLIKLARINA BAŞ VURABİLİR.ZİRA YAPARSA AKP YAPAR.YAZAR BOŞA ÇENE ÇALIYOR.HERKES BOŞ.TEK DOĞRU REİS.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23