• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Zika virüsü Türkiye için tehdit oluşturmuyor

Yeniakit Publisher
2016-03-14 06:31:00 -
Zika virüsü Türkiye için tehdit oluşturmuyor

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, zika virüsünün tüm dünyayı alarma geçirdiğini kaydederek, “Şu an için zika virüsü Türkiye için ciddi bir tehdit oluşturmuyor. Ancak salgın bölgelerine seyahat eden gebeler risk altında olabilir. O bölgelere gitmemelerini öneririz” dedi.

30 yıl önce kurulan KLİMİK Derneği, düzenlediği kurultayda enfeksiyon hastalıklarını tüm yönleri ile masaya yatıracak. KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, bu sene zika virüsünün tüm dünyanı alarma geçirdiğini kaydederek, “Sivrisineklerle bulaşan bu hastalık 2007 yılından önce insanlarda çok nadir olduğundan virüs ile ilgili geniş kapsamlı çalışmalar yapılmamıştır. Bu nedenle gelecekte bu virüsün neden olduğu yeni hastalıkların da saptanabileceği düşünülmektedir” dedi.

SALGIN OLAN BÖLGELERE GİTMEYİN

Ergönül, şu an Türkiye için bir risk olmadığını vurgulayarak, “Şu an için zika virüsü Türkiye için ciddi bir tehdit oluşturmuyor. Ancak salgın bölgelerine seyahat eden gebeler risk altında olabilir. O bölgelere gitmemelerini öneririz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Ergönül, zika virüsü ile enfekte olan beş kişiden birinde hastalık geliştiğini söyledi. Ergönül, “İnfeksiyon yüzde 80 asemptomatik geçer ve enfeksiyon oluştuğunda da hafif seyirli ve kendini sınırlar niteliktedir. En sık semptomları ateş, döküntü, eklem ağrısı ve konjonktivittir (göz iltihabı). Bunlara ilaveten kas ağrısı ve baş ağrısı da görülebilir. İnkübasyon periyodu bilinmemekle birlikte muhtemelen birkaç gün ile bir hafta arasında olması muhtemel görünmektedir. Zika virüs enfeksiyonuna bağlı ölüm çok nadirdir. Virüs enfekte kişilerin kanında yaklaşık bir hafta kalır ancak bazı kişilerde bu süre uzayabilir” dedi.

“HASTALIĞI TEDAVİ EDECEK İLAÇ BULUNMAMAKTADIR”

Prof. Dr. Ergönül, Dünya Sağlık Örgütü’nce zika aşısı ile ilgili ilk adımların atıldığının açıklandığını kaydederek, “Dünya Sağlık Örgütü ,zika virüsüne karşı aşı geliştirilmesi ve yaygın testlerin başlamasının 18 ay alabileceğini ifade etti. Hastalığı önleyecek ya da tedavi edecek spesifik bir ilaç bulunmamaktadır. Semptomatik tedavi önerilir. İstirahat, bol sıvı alınması, ateş ve ağrı için parasetamol alınması, aspirin ve diğer nonsteroid antienflamatuarların alınmaması öneriler arasındadır” şeklinde konuştu.

 
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23