• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yüksek faizde ikinci sıradayız

Yeniakit Publisher
2014-10-01 08:11:00 - 2014-09-30 21:49:24
Yüksek faizde ikinci sıradayız

Türkiye yüzde 8.25 ile gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek politika faiz oranına sahip ikinci ülke olurken, Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika da yüksek faiz oranıyla öne çıkan ülkeler.

ANKARA - Türkiye, yüzde 8,25 ile gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek politika faiz oranına sahip ikinci ülke konumunda bulunuyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın faizlerdeki sert indirimin vatandaşları dövize yönlendireceğini açıklamasının ardından piyasa uzmanlarının da öngördüğü gibi politika faizinde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Merkez Bankasının faiz kararında, ABD Merkez Bankası Fed’in varlık alım programını ekim ayında bitirecek olması ve faiz artırımını beklenenden sert yapma olasılığı etkili olurken, küresel dalgalanmaların odağındaki gelişmekte olan ülkeler açısından zor ve kırılgan bir ortam oluştu.

BREZİLYA DA YÜKSEK  FAİZ BASKISINDA

Raldeki değer kaybını gidermek ve enflasyonun hedef aralığının üzerine çıkmasını önlemek amacıyla politika faizini periyodik aralıklarla artıran Brezilya Merkez Bankası, 3 Eylül’de yaptığı toplantıda gösterge faizini yüzde 11’de sabit bırakma kararı aldı.Brezilya, uyguladığı politika faizi oranıyla gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek faiz oranına sahip ülke konumunda bulunuyor.

HİNDİSTAN ÜÇÜNCÜ SIRADA

Son dönemde enflasyonla mücadelede zorlu bir sınav veren Hindistan Merkez Bankası (RPI), zayıflayan finansal tasarrufları korumak ve büyümenin temellerini sağlamlaştırmak amacıyla Ekim 2013’te gösterge faiz oranını yüzde 7,5’ten yüzde 7,75’e yükseltti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ENDONEZYA DA BASKIYA DAYANAMADI

Gelişmekte olan bir diğer ülke Endonezya’da ise Merkez Bankası zayıflayan para birimini desteklemek ve hükümetin akaryakıt fiyatlarına zam yapmasının ardından artan enflasyon baskılarını hafifletmek için 11 Temmuz 2013’te politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 6,50’ye çıkarmıştı. Banka, daha sonra  faizleri önce yüzde 7,25’e, daha sonra ise yüzde 7,50’ye çıkardı.

G.AFRİKA DA FAİZLERİ YÜKSELTTİ

Güney Afrika Merkez Bankası da gösterge faiz oranını beklenmedik şekilde yükselten ülkeler arasında yer alıyor. Para birimini güçlendirmek isteyen Güney Afrika Merkez Bankası,  Temmuz ayındaki toplantısında politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,75’e çıkardığını açıkladı.

ENFLASYON VE BÜYÜMEDE TRADE-OFF TEHDİTİ

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl, yakın dönemde gelişmekte olan ülkeler için en büyük tehdidin enflasyon ve büyümede olası trade-off yani değiş-tokuş ilişkisi olduğunu söyledi. Merkez bankalarının enflasyondaki yükselişe müdahale etmek için yüksek faiz silahını kullandıklarını belirten Karagöl, bu tutumun büyümenin gerileme olasılığını arttırdığını söyledi. Karagöl, Türkiye başta olmak üzere, gelişmekte olan ülkelerin küresel dalgalanmaların etkisini ve dış finansman ihtiyacını azaltmak için mevcut yapısal problemlere odaklanması gerektiğine işaret etti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23