• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Özelleştirmelerden herkes kazanacak

Yeniakit Publisher
2014-04-28 11:01:00 - 2014-04-28 12:51:43
Özelleştirmelerden herkes kazanacak

Hedeflerin üzerinde özelleştirme yaptıklarını ifade eden Bakan Şimşek, operasyonlardan kamu ve özel sektörün kazanacağını, Spor-Toto, at yarışları, İGDAŞ ve Haydarpaşa Garı’nın özelleştirme planları içinde olduğunu belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm dünyanın ekonomik sıkıntı içinde olduğu 2013 yılında, hedeflerinin çok üzerine çıkarak, özelleştirmelerden 12,5 milyar dolarlık gelir elde ettiklerini belirterek, “Bu yıl da yaklaşık 7 milyar dolar olan özelleştirme geliri hedefinin yakalanacağına, hatta bu tutarın üzerine çıkılacağına inancımız tam” dedi.

Bakan Şimşek, Körfez fonlarıyla ve uluslararası yatırımcılarla görüşmeler yapmak üzere Katar’a gitmeden önce, özelleştirme uygulamalarına ilişkin soruları cevapladı. Şimşek, ekonomik ve siyasi istikrarın, güçlü Türkiye’yi her geçen gün biraz daha öne çıkardığını söyledi. Büyük yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin muazzam olduğunu aktaran Şimşek, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapacağı görüşmelerin özelleştirmeye ilgiyi de artırabileceğini belirtti.

HAKLARI KORUYORUZ

AK Parti hükümetleri döneminde çok başarılı özelleştirmelere imza atıldığını belirten Şimşek, buradaki amaçlarının her zaman milletin hakkını koruyarak, hem kamunun, hem de özel sektörün kazanacağı özelleştirmeler yapmak olduğunu ifade etti.

Özelleştirmelerden bugüne kadar elde edilen toplam tutarın 58,3 milyar dolara, Hazine’ye ve ilgili kuruluşlara aktarılan kaynaklar toplamının ise 40,7 milyar dolara ulaştığını belirten Şimşek, bu özelleştirmelerin sadece gelir odaklı olmadığının altını çizdi. Şimşek, söz konusu özelleştirmelerin, başta enerji sektörü olmak üzere önümüzdeki dönemde sektörlerin yapısal sorunlarına nasıl çözüm olduğunu herkesin göreceğini kaydetti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İGDAŞ VE HAYDARPAŞA

Şimşek, yakın zamanda yapılması düşünülen özelleştirme uygulamaları hakkında da şu bilgileri verdi: “Özelleştirmelerde gösterilen istikrar, profesyonel yaklaşım, doğru zaman, doğru fiyat, şeffaflık ve açık rekabet ortamı, talebi ve dolayısıyla bedel artışını da beraberinde getirmiştir. Spor-Toto, at yarışları gibi yeni özelleştirme projeleri üzerinde de çalışıyoruz. Kamunun elinde kalan tek gaz dağıtım şirketi İGDAŞ’ın özelleştirilmesi de önümüzdeki dönemde gündeme gelebilecek. Haydarpaşa Gar ve Liman Dönüşüm Projesi de imar çalışmalarının tamamlanmasından sonra özelleştirme programına alınacak ve ilgi çekici özelleştirme projeleri arasına girecektir.”

Bacalara online takip

ç

evre ve Şehircilik Bakanlığı hava kirliliği ile daha etkin mücadele edebilmek için yüksek kirlilik oranına sahip tesislerin ülke genelindeki envanterini çıkardı. Türkiye genelinde 223 tesiste 493 baca için Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi (SEÖS) taktırma zorunluluğu olduğu belirlendi. Şu ana kadar ise 27 tesise ait 91 baca, çevrimiçi (online) olarak izlenmeye başlandı.

Bakanlık yayımladığı Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Tebliği ve bu tebliğe bağlı olarak yayımladığı genelge ile tesislerin bacalarına taktırmak zorunda olduğu sürekli emisyon ölçüm sistemlerinin kurulması ve sürekli Emisyon Ölçüm Sistemlerinden elde edilen verilerin depolanması, verilerin geçerli kılınması ve devamında Bakanlık merkezine çevrimiçi (online) aktarılması hususlarını düzenledi. Bu kapsamda 31 Aralık 2016 tarihine kadar Bakanlık merkezine çevrimiçi (online) veri iletimine başlamaları zorunluluğu getirildi.

İZLEME AĞI GENİŞLİYOR

Su ana kadar ise; 1 adet Petrokimya, 1 adet Atık Bertaraf, 5 adet Kimya, 3 adet Metalurji, 2 adet Demir Çelik, 4 adet Enerji, 4 adet Otomotiv, 3 adet Ağaç İşleri, 2 adet Çimento, 2 adet Yapı işleri sektöründe olmak üzere 27 tesis ve bunlara bağlı 91 baca (SEÖS) sistemini kurdu ve online takibe alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kalitesi izleme ağını genişletiyor. 2014-2015 yıllarında toplam 20 adet daha, hava kalitesi izleme istasyonu kurulacak.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23