• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Katme şehitliği Türk askerini bekliyor

Yeniakit Publisher
2016-12-08 12:41:00 - 2016-12-08 16:12:09
Katme şehitliği Türk askerini bekliyor

Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı devam ederken, Halep’in 50 kilometre kuzeyinde Afrin ve Azez arasında, PKK/YPG işgalindeki bölgede yer alan Katme Şehitliğimizin acı bekleyişi on yıllardır devam ediyor. Katme Şehitliği, Fırat Kalkanı Harekatı ile gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.

Ömer Faruk/ Ankara - Suriye’de Fırat Kalkanı Harekatı devam ederken, Halep’in 50 kilometre kuzeyinde Afrin ve Azez arasında, PKK/YPG işgalindeki bölgede yer alan Katme Şehitliğimizin acı bekleyişi on yıllardır devam ediyor. Birinci Dünya Savaşı sonlarına doğru Mustafa Kemal komutasında geri çekilen Osmanlı taburunun Halep civarında İngilizler ve yerel iş birlikçilerinin saldırısına uğraması sonucu şehit düşen 1000 askerimizin yattığı, kaderine terk edilen Katme Şehitliği, Fırat Kalkanı Harekatı ile gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.

REJİM, YEZİDİLERE VERDİ, TARIM ARAZİSİ OLDU!

Katme Şehitliği, Halep  şehir merkezinin 50 kilometre kuzeyinde Afrin ile Azez arasında PKK/YPG’nin işgalindeki Katme köyünde bulunuyor.

Şehitlik alanının bugün ne durumda olduğu ise tam olarak bilinmiyor. Bir dönem Halep Başkonsolosluğu’nun sorumluluk alanında bulunan şehitliğin ve bulunduğu bölgenin, Suriye rejiminin ‘iskan’ politikaları kapsamında Yezidilere tahsis edildiği belirtiliyor.

Şehitliğin, şu an tarım arazisi olarak kullanıldığı sanılıyor.

KATME ŞEHİTLERİNİN ACI BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR

Yurt dışındaki bir çok  önemli şehitlik ikili anlaşmalar kapsamında Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde oluşturulan bir birim tarafından restorasyonu, bakımı yapılarak muhafaza altına alınırken, böyle bir ilişkinin Suriye ile geçmişte kurulamaması sebebiyle Katme Şehitliği’nin bugünkü acı kaderiyle yüz yüze kaldığı değerlendiriliyor.

GERİ ÇEKİLEN BİRLİKLERE İNGİLİZLER SALDIRDI

Birinci dünya savaşı sonlarına doğru Hicaz, Yemen, ve Akabe cephelerindeki tüm kahramanlıklarına rağmen geri çekilme durumunda kalan ve geri çekilme sürecini düzensiz bir şekilde yürüten Osmanlı Ordu birlikleri, dönüş yolunda binlerce şehit bırakmıştı.

Mustafa Kemal’in de görev aldığı bu geri çekilme harekatlarında Şam bölgesinden itibaren bir araya getirilen birlikler belli bir düzen içinde geri çekilme sürecine geçerken, yol boyunca İngilizler ve yerel iş birlikçilerinin taciz ve saldırılarına maruz kalan askerlerimizden bin tanesi de Katme bölgesinde toprağa düşmüştü.

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NIN SON MUHAREBESİ

1918 yılı Ekim ayı sonunda İngilizler ve yerel işbirlikçileri ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen şiddetli çatışmalarda, İngilizlere ağır kayıplar verdirilmiş, ancak Bleyramun civarında Osmanlı Ordusu da binin üzerinde kayıp vermişti. Mustafa Kemal, muharebede şehit olan askerlerimizin cenazelerini Müslümiye üzerinden Katme’ye getirterek buraya defnedilmesini sağlatmıştı. Bu muharebe aynı zamanda Birinci Dünya savaşının son muharebesi oldu.

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23