• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Galatasaray'da Aysal dönemi sona eriyor

Yeniakit Publisher
2014-10-25 10:39:00 -
Galatasaray'da Aysal dönemi sona eriyor

Ünal Aysal, olağanüstü seçimli genel kurulda başkanlık bayrağını devredecek.

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, olağanüstü seçimli genel kurulda başkanlık bayrağını devredecek.

14 Mayıs 2011'de yapılan genel kurulda 2 bin 998 oy alarak, kulüp tarihinin en yüksek oyuyla başkan seçilen Aysal, yine kulüp tarihinin 3 yıllık görev dönemi için seçilen ilk başkanı olmasına karşın, bu süresini dolduramadı. Olağanüstü genel kurulla göreve gelen Aysal, 22 Haziran 2013 tarihinde olağanüstü genel kurula gitti ve tek aday olduğu seçimde yönetimini önemli ölçüde değiştirerek, bin 404 oyla tekrar başkan seçildi.

Aysal, divan kurulu toplantılarında yaşadığı sorunların ardından geçen ay bir kez daha olağanüstü genel kurul kararı alırken, olağanüstü seçimli genel kurulda başkan adayı olmadı. Ünal Aysal, başkanlığı seçimin ardından adaylardan Alp Yalman veya Duygun Yarsuvat'a bırakacak.

FUTBOLDA 3 YILDA 5 KUPA

Ünal Aysal'ın toplam bin 244 gün süren başkanlığı boyunca Galatasaray Futbol Takımı 5 kupa kaldırdı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Galatasaray tarihinin en kötü sezonlarından birisi olan ve 8. bitirilen 2010-2011 sezonundan sonra başkanlığa gelen Aysal, ilk iş olarak takımın başına efsane teknik adam Fatih Terim'i getirdi. Yaptığı yatırımlarla sarı-kırmızılı takımı adeta küllerinden ayağa kaldıran Aysal, Terim önderliğinde yaptığı transferlerle zirveye oynayan bir kadro oluşturdu ve yatırımının karşılığını ilk sezonunda alarak şampiyonluk yaşadı. Sarı-kırmızılılar, Süper Final'in oynandığı sezonun sonunda ezeli rakibi Fenerbahçe'nin sahasında şampiyonluğunu ilan etti.

İkinci sezonunda yaptığı yatırımları sürdüren Aysal, sarı-kırmızılı takımın mücadele ettiği Spor Toto Süper Lig ve UEFA Şampiyonlar Ligi'nde başarılı sonuçlar almasında baş rolü oynadı. Sezona Fenerbahçe'yi yenip, TFF Süper Kupa'yı kazanarak başlayan Galatasaray, Aysal'ın başkanlığında 2012-2013 sezonununu da şampiyon tamamladı. Sarı-kırmızılılar, böylece şampiyonluk sayısını da 19'a çıkararak, 18 şampiyonluğu bulunan Fenerbahçe'yi geçmiş oldu.

2013-2014 futbol sezonuna yine Fenerbahçe'yi mağlup edip TFF Süper Kupa'yı kazanarak başlayan Aysal'ın başkanlığındaki Galatasaray, yönetimsel ve teknik kadro nedeniyle yaşanan birçok krize yenik düştü ve şampiyonluğu Fenerbahçe'ye kaptırdı. Buna rağmen ligi ikinci bitiren sarı-kırmızılılar, 8 sezondur kazanılamayan Türkiye Kupası'nı müzesine götürerek, moral buldu.

Sarı-kırmızılılar ayrıca 2013-2014 sezonu öncesinde Arsenal'in ev sahipliğinde düzenlenen "Emirates Cup"ta da şampiyonluk yaşadı.

RESMİ 154 MAÇTA, 86 GALİBİYET

Galatasaray Futbol Takımı, Ünal Aysal başkanlığında 154 resmi maç oynadı.

Spor Toto Süper Lig'de 114, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 21, Türkiye Kupası'nda 16 ve TFF Süper Kupa'da 3 maça çıkan sarı-kırmızılılar, toplamda 86 galibiyet, 40 beraberlik ve 28 mağlubiyet aldı.

Galatasaray'ın kulvarlara göre yaptığı maç sayısı ve elde ettiği sonuçlar şöyle:

Organizasyon Maç sayısı Galibiyet Beraberlik Mağlubiyet
Spor Toto Süper Lig 114 68 31 15
UEFA Şampiyonlar Ligi 21 7 5 9
Türkiye Kupası 16 9 4 3
TFF Süper Kupa 3 2 - 1
Toplam 154 86 40 28
Ligde son maçı Fenerbahçe derbisi

Başkanlığının son lig maçını Fenerbahçe derbisiyle yaşayan Aysal'ın döneminde sarı-kırmızılı taraftarlar derbi galibiyetine doydu.

Ünal Aysal'ın başkanlığında Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'la toplam 20 derbi maç yaptı. Bu maçlarda rakiplerine karşı 11 kez üstünlük kuran "Cim Bom", 5 derbi maçta berabere kalırken, 4'ünde yenildi. Ünal Aysal, başkanlığının son lig maçında Fenerbahçe derbisi yaşadı ve 2-1'lik sonuçla sevindi.

Aysal, her ne kadar Süper Final'in uygulandığı 2011-2012 sezonunda Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda şampiyonluk kupası kaldırsa da Kadıköy'de galibiyet göremedi.

Şampiyonlar Ligi'nde üst üste başarılar geldi

Ünal Aysal döneminde 3 sezon üst üste gruplarda mücadele etme hakkı kazanan Galatasaray, önemli başarılar elde etti.

Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın Avrupa'dan men cezası aldığı dönemde Türkiye'nin puanına ciddi katkıda bulunan sarı-kırmızılılar, Aysal başkanlığında 2012-2013 sezonunda katıldığı UEFA Şampiyonlar Ligi'nde İngiltere'nin Manchester United, Romanya'nın Cluj ve Portekiz'in Braga takımlarıyla aynı grupta yer aldı. Grubu Manchester United'ın ardından ikinci tamamlayarak, son 16 takım arasına kalan "Cim Bom" ilk maçta sahasında berabere kaldığı Alman ekibi Schalke 04'ü deplasmandaki mücadelede yenerek, çeyrek finale yükseldi. Bu turda İspanyolların dünyaca ünlü takımı Real Madrid ile eşleşen sarı-kırmızılılar, Türk Telekom Arena'da 3-2 galip gelmesine rağmen ilk maçı 3-0'lık skorla farklı kaybettiği için elendi.

Doğrudan gruplara kaldığı 2013-2014 sezonunda ise İspanya'nın Real Madrid, İtalya'nın Juventus ve Danimarka'nın Kopenhag takımlarının bulunduğu zorlu grupta mücadele eden Galatasaray, buna rağmen unutulmazlar arasına giren Juventus maçıyla gruptan çıkmayı başardı. Son 16 turunda İngiliz Chelsea takımıyla eşleşen sarı-kırmızılı ekip, rakibine elenmekten kurtulamadı.

Bu sezon da İngiltere'nin Arsenal, Almanya'nın Borussia Dortmund ve Belçika'nın Anderlecht takımlarının yer aldığı zorlu bir gruba düşen Galatasaray, 3 maç yaptı. Avrupa'da istediği sonuçları alamayan "Cim Bom" ilk maçında sahasında Anderlecht ile 1-1 berabere kaldı. Ardında deplasmanda Arsenal'e 4-1 yenilen sarı-kırmızılılar, sahasında yaptığı Borussia Dortmund maçından da 4-0'lık kötü bir sonuçla ayrıldı.

FATİH TERİM KRİZİ YAŞADI, 3 TEKNİL ADAMLA ÇALIŞTI

Ünal Aysal, başkanlığı döneminde 3 farklı teknik direktör ile çalıştı.

Başkan seçilmesinin ardından teknik direktörlük görevini Fatih Terim'e emanet eden Aysal, deneyimli teknik adam ile 2 şampiyonluk, 2 TFF Süper Kupa kazandı. 2013-2014 sezonunun başında yaşanan kriz sonunda aynı zamanda A Milli Takım'ı da çalıştıran Terim ile yolları ayıran Ünal Aysal, takımı dünyaca ünlü İtalyan teknik direktör Roberto Mancini'ye teslim etti. Mancini ile sezon sonuna kadar çalışan ve Türkiye Kupası sevinci yaşayan Aysal, 49 yaşındaki teknik direktör ile finansal konularda görüş ayrılığına düştüğü için bir kez daha değişikliğe gitmek zorunda kaldı.

Mancini'nin yerine uzun arayışların ardından vatandaşı Cesare Prandelli'yi getiren Ünal Aysal, İtalya Milli Takımı ile 2014 FIFA Dünya Kupası'nda hayal kırıklığı yaşayan ve sarı-kırmızılı takımın başında da sürekli tartışılan Prandelli ile yola devam etti.

BASKETBOLDA ALTIN DÖNEM

Ünal Aysal'ın başkanlığı süresince Galatasaray'ın erkek ve kadın basketbol takımları önemli bir ivme kazandı.

Erkek basketbolunda Aysal göreve geldikten sonra sarı-kırmızılılar, 2011-2012 sezonunda tarihinde ilk kez Avrupa Ligi'nde mücadele etme hakkı kazandı. Bu sezonun ardından başantrenörlük görevine Ergin Ataman'ın getirildiği Galatasaray Liv Hospital, Türkiye Basketbol Ligi'nde 2012-2013 sezonunu şampiyon tamamlayarak, 23 yıl aradan sonra şampiyonluk sevinci yaşadı. Geride kalan sezonda da ligde final oynadı ancak seride durum 3-3 iken, Türkiye Basketbol Federasyonu'nu protesto ederek son maça çıkılmadı. Sarı-kırmızılı basketbol takımı ayrıca geçen sezon THY Avrupa Ligi'nde çeyrek finale kadar yükseldi.

Ünal Aysal döneminin en başarılı performansını başantrenör Ekrem Memnun yönetimindeki kadın basketbolu gösterdi. 2011-2012, 2012-2013 ve 2013-2014 sezonları Türkiye Kupası şampiyonu olan Galatasaray'ın kadın basketbolcuları, bu alanda şampiyonluk serisini 5 sezona çıkardı. Geride kalan sezonu lig, kupa ve Avrupa Ligi şampiyonluğuyla kapatan sarı-kırmızılı takım, adeta tarih yazdı. Ligde şampiyonluğa ulaşarak, 13 yıllık hasreti sona erdiren Galatasaray Odeabank Kadın Basketbol Takımı, en büyük başarısını Avrupa'da elde etti. Sarı-kırmızılılar, FIBA Kadınlar Avrupa Ligi Sekizli Final organizasyonunun final maçında Fenerbahçe'yi eleyerek, kadın basketbolunun Avrupa'daki 1 numalaralı kupasını tarihinde ilk kez kazandı.

KUPA ALINAMAYAN TEK BRANŞ VOLEYBOL

Aysal döneminde Galatasaray'ın yarıştığı takım sporlarında kupa alamadığı tek branş olarak voleybol dikkati çekti.

Ünal Aysal'ın başkanlığı süresinde diğer takım sporlarında önemli başarılar elde edilirken, sarı-kırmızılı erkek ve kadın takımlarının mücadele ettiği en üst düzey liglerdeki şampiyonluk hasretine son verilemedi. Erkeklerde süren 25 sezonluk şampiyonluk hasreti devam ederken, kadınlarda şampiyonluk sevinci yaşanamadı.

Kadın voleybolunda Avrupa'da önemli işlere imza atılırken, 2012-2013 sezonunda CEV Şampiyonlar Ligi'nde dörtlü finallere ev sahipliği yapıldı ve kadınlarda Avrupa 4'üncüsü olundu.

DİĞER BRANŞLARDAKİ BAŞARILAR

Galatasaray ayrıca, Ünal Aysal'ın başkanlığında kürek, sutopu, yüzme ve judo gibi branşlarda birçok şampiyonluk ve bireysel başarı elde etti.

Sarı-kırmızılı kulüpte amatör branşlara önem verilirken, bunun karşılığında genç kürekçi Enes Kuşku'dan ciddi bir başarı geldi. Milli sporcu Enes, İtalya'nın Varese şehrinde düzenlenen 23 Yaş Altı Dünya Kürek Şampiyonası'nda hafif kilo tek çiftede gümüş madalyaya uzandı.

SPORTİF BAŞARI VAR AMA MALİ SORUN BİTMEDİ

Ünal Aysal'ın başkanlığı döneminde tüm branşlarda önemli başarılar elde edilirken, mali sorunlar ise giderilemedi.

Aysal'ın başkanlığı süresince futbol takımı ligde 2 sezon üst üste şampiyon oldu ve UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 3 sezon üst üste doğrudan gruplara kaldı. Bunun sonucunda yayın gelirleri, reklam ve sponsorluk anlaşmaları ile kombinelerden hatırı sayılır bir miktar gelir elde eden Galatasaray'da giderler de arttı. Son 2 yılda yapılan çok sayıda transfer ve yıldız oyunculara ödenen yüksek yıllık ücretler sarı-kırmızılı kulüpte mali krizlerin yaşanmasına neden oldu.

Elde edilen başarılara rağmen amatör branşların kendi giderlerini karşılayamaması da kulübü zor durumda bırakırken, yapılan sermaye artırımından gelen yaklaşık 150 milyon lira da mali yapının düzelmesine yardımcı olamadı.  

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23