• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ermenek seferberliği

Yeniakit Publisher
2014-10-30 07:50:00 - 2014-10-29 21:57:58
Ermenek seferberliği

Ankara’daki 29 Ekim törenlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile çok sayıda bakan facianın yaşandığı Ermenek’e koştu. Madenci ailelerini ziyaret eden devletin zirvesi işçileri kurtarmak için bütün imkanların seferber edildiğini söyledi

HABER MERKEZİ - Devlet; su baskını nedeniyle maden ocağında mahsur kalan 18 işçinin kurtarılması için seferber oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, bakanlar ve hükümet yetkilileri, 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağına gitti ve yetkililerden bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve AFAD yetkililerinden facia ile kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Maden ocağı önüne kurulan Türk Kızılayı çadırına giden Erdoğan, kömür ocağında mahsur kalan işçilerin yakınlarını dinledi.

Erdoğan, ardından Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Mobil Koordinasyon Merkezi’ne geçti. Burada, yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi alan Erdoğan, daha sonra maden ocağındaki çalışmaları yerinde inceledi. Erdoğan, yaptığı incelemelerin ardından, Soma olayından sonra madencilikle ilgili bir dizi yasal düzenleme yaptıklarını hatırlatarak, “Bu yasal düzenlemeyle birlikte buralarda çalışan işçilerimize çok daha farklı imkanlar getirdik. Bunu hazmeden veya hazmedemeyen işverenler var. İşverenlerin bunları hazmedemeyişinin ne yazık ki bazı sıkıntıları doğuracağı belliydi” dedi.

DEVLET HESABINI SORAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, maden işçilerinin 6 saat çalışma hakkı ile ilgili olarak da “Bu olayın olduğu anda yemeğin aşağıda yenmesine yönelik baskılar, böyle bir sıkıntıyı doğurmuştur. Bu 8 saatten, 6 saate inmesi bu tür işveren anlayışını farklı ele almamız gerektiğini ortaya koyuyor. Bu 6 saat kendisinin orada çalışma olayıdır. Siz kalkıp buradaki yemekle ilgili olayını 6 saate yedirmeye kalkarsanız bunun hesabını devletin sorması gerekir. Çünkü siz bu hakkı ondan alamazsınız” diye konuştu.

AFAD’DA BRİFİNG ALDI

Başbakan Davutoğlu da, 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağında incelemelerde bulundu. Eşi Sare Davutoğlu ile Ermenek ilçesine gelen Başbakan Davutoğlu’nu maden ocağında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile diğer yetkililer karşıladı.

İlk olarak Türk Kızılayı çadırına giden Davutoğlu, burada misafir edilen işçilerin yakınlarıyla görüştü. Davutoğlu, daha sonra Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) Mobil Koordinasyon Merkezi’ne geçti.

Burada, yürütülen çalışmalarla ilgili kendisine brifing verilen Davutoğlu, daha sonra maden ocağının girişine giderek yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

GECE GÜNDÜZ ÇALIŞMAKTAYIZ

Davutoğlu, Ermenek’te kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin, “Bir taraftan zamanla yarışılıyor. Ama su yoğunluğu dolayısıyla ilerlemekte de zorluklarla karşılaşılıyor. Her halukarda elimizden gelen bütün çabayla bütün kurumlarımızla gece gündüz çalışmaktayız. İşçi yakınlarıyla da görüştüm. Her birinin acısını, üzüntüsünü, hüznünü paylaşıyoruz” dedi.

SU BOŞALTILDIĞI ZAMAN KAZANIN GEREKÇELERİ ORTAYA ÇIKACAK

Ermenek’teki maden kazasıyla ilgili adli soruşturmanın başladığınıda söyleyen Davutoğlu, “Su boşaltıldığı zaman kazanın gerekçeleri ortaya çıkacak. Herhangi bir şekilde işletmenin ya da herhangi bir kurumun bir ihmali varsa kesinlikle bunun hesabı sorulur. Kimsenin, şu veya bu gerekçeyle bir soruşturmadan azade olacağı, bigane kalacağı gibi bir kanaat sahibi olmaması icap eder”  diye konuştu.

MADENLERDE YETERLİ TEKNOLOJİK ALTYAPI SAĞLANAMAMIŞ GÖRÜNÜYOR

Başbakan Davutoğlu, “Maalesef birçok madenimizde çok eskiden beri devam eden çalışmalar olduğu için yeterli teknolojik altyapı sağlanamamış görünüyor. Teknolojik yenilenme de dahil olmak üzere madenlerimizin süratle modernizasyondan geçirilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

BALÇIKLAŞMA YÜZÜNDEN MADENDE GÖÇÜKLER OLUŞUYOR

AFAD yetkililerinden bilgi alan Başbakan Davutoğlu, önceliğin madendeki suyun tahliyesi olduğunu belirterek, “Balçıklaşma sebebiyle göçükler yaşanıyor ve bu sebeple arama kurtarma çalışmaları güçlükle yürütülebiliyor. Kazanın oluş şeklinin bütün detayları ile incelenmesi için adli soruşturma başlatıldı. Olayın bizzat takipçisi olacağım... Madende bulunan işçilerin evlatları bizim de evlatlarımız” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23