• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden ile görüşeceği 9 konu

Yeniakit Publisher
2021-06-11 11:10:00 -
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Biden ile görüşeceği 9 konu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile yapacağı ilk yeni dönem görüşmesinde 9 kritik konu ele alınacak. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar günü NATO Liderler Zirvesi için Belçika'nın başkenti Brüksel'e gidecek. Erdoğan, NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla yapacağı ikili görüşmelerde en kritik buluşmasını 14 Haziran'da ABD Başkanı Biden ile yapacak.

Yeni dönem konuşulacak

Tüm gözlerin çevrileceği görüşmede Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni dönemin yol haritası etraflıca ele alınacak. Başta iki ülke arasındaki ilişkiler olmak üzere bölgesel meseleler tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek. İki ülke arasında 9 kritik başlığın gündeme geleceği görüşmede işbirliği imkânlarının geliştirilmesi için atılacak adımlar ve Türkiye'nin hassasiyetleri dile getirilecek. Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni dönemin habercisi sayılan zirve, bu bakımdan milat kabul ediliyor.

PKK ve FETÖ kırmızı çizgi

Hürriyet'in haberine göre; Erdoğan, FETÖ'nün ABD'deki varlığı ve Suriye'de PKK-YPG terör örgütüne verilen destek gibi konuların çözüme kavuşturulmasının, Türk-Amerikan ilişkilerinin daha ileri seviyelere taşınması için önem taşıdığını ABD'li mevkidaşına yüz yüze iletecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ ve PKK/PYD terör örgütünün Türkiye'nin ulusal güvenliğine doğrudan tehdit oluşturan yapılar olduğuna dikkat çekecek.Görüşmede Biden yönetiminin müttefiklik ilişkileri doğrultusunda bu konularda Türkiye'yi tatmin edecek somut adımlar atması talep edilecek. Erdoğan ile Biden görüşmesinde en kritik konu başlığını, bir süredir gündemden düşmeyen S-400 meselesi oluşturacak.

Masadaki diğer başlıklar

Brüksel'deki görüşmede sık sık vurgulandığı gibi S-400'lerin NATO'nun güvenlik sistemini tehlikeye atacak bir boyutu olmadığı belirtilecek.

Türkiye'nin F-35 programından çıkartılmasının ve yaptırımların haksız olduğu, müttefiklik ruhuna uygun olmadığı dile getirilecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Erdoğan ile Biden görüşmesinde ayrıca; Suriye meselesi bağlamında İdlib'te yaşananlar, mülteci sorunu, Libya'daki gelişmeler, Doğu Akdeniz meselesi, Dağlık Karabağ'daki son durum da ana hatlarıyla ele alınacak.

İki liderin görüşmesinde Türkiye ile ABD arasında 100 milyar dolarlık ticaret hedefi konusunda atılabilecek adımlar, karşılıklı yatırımlar ve işbirliği olanakları da masada olacak.

Liderlere ikili görüşme

Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesinde, Genel Sekreter Jens Stoltenberg, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Yunanistan Başbakanı Kriakos Miçotakis ile de ikili görüşmeler yapması planlanıyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Vedad

Bu bunak adamın bir dirhem aklı kalmış onu da ilaçla ayakta tutmaya çalışıyorlar. 14 Haziran günü Reis, bu adamın o 1 dirhem aklını da hepten yok edecek. Zavallıya bir süre sonra akli melekeleri devlet idare etmeye elverişli değildir raporu aldırtacak.

at hırsızı abdye biri dermi osmalıyı malrını 5 yıl bedava satarak bitirdiniz çinde bedava üreterek sizi öpüyo

MÜSLÜMALARI YANINA ALAN KAZANIR ÜRETİRMEDİNİZYA HEP ÜRETİĞİNİZİ ONLARA RAKİPSİZ SATINIZ ÇİNLİ GELDİ 10 DOLARIK MALI 5 DOLARA PİYASAYA SÜRDÜ KİMİN BEBESİ İŞSİZ KALIR
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23