• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

CHP zulmü hâlâ hafızalarda

Yeniakit Publisher
2014-10-30 07:50:00 - 2014-10-29 22:01:43
CHP zulmü hâlâ hafızalarda

Cumhuriyet’in 91. yıldönümü kutlanırken, cumhuriyeti kuran parti olmakla övünen CHP’nin 1923-1950 yılları arasındaki baskı ve zulmü unutulmuyor. Camileri gayrimüslimlere satan ve ahıra çeviren CHP, Ezan-ı Şerif’i Türkçe’ye çevirdi. Kur’an-ı Kerim öğretimini yasaklayan CHP, medreselerin kapısına kilit vurdu, birçok alim ve şeyhi idam etti.

EMRE KÜSKÜN / ANKARA - 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet’in 91. yıldönümü kutlandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Çakma Gandi” diye hitap ettiği Kemal Kılıçdaroğlu, her defasında fedakar Anadolu insanının mücadelesini es geçerek, cumhuriyeti CHP’nin kurduğunu savunuyor. Kılıçdaroğlu, CHP’nin Osmanlı’nın devamı olan Türkiye Cumhuriyeti’ni demokrasi ve hukuk devleti haline getirdiğini iddia ediyor. Ancak 1923-1950 yılları arasındaki CHP iktidarı, baskı ve zulümle anılıyor. Camileri gayrimüslimlere satan ve ahıra çeviren CHP, Ezan-ı Şerif’i Türkçe’ye çevirdi. Kur’an-ı Kerim öğretimini yasaklayan CHP, medreselerin kapısına kilit vurdu. İslam dinini ve dini eğitimi toplumsal hayattan tamamen silmeyi hedefleyen tek parti diktası, bu amaçla birçok alim ve şeyhi idam etti. Kürt halkına baskı yapıp Kürtçe’yi yasaklayan CHP, terör örgütü PKK’nın doğmasına neden olan koşulları oluşturdu.

“GELİP KİTABIMIZI YAKIYORLARDI”

Geçmişte CHP’nin zulmüne maruz kalan medrese alimleri, tek parti diktasının gerçek yüzünü Akit’e anlatmıştı. Diyarbakır’daki Şeyh Maşuk Medresesi’nin başında bulunan Seyda Molla Hüseyin Elçi, “Tek parti döneminde Kur’an okumamıza bile izin vermiyorlardı. Ezan sesinden rahatsız oluyorlardı. Gelip kitabımızı yakıyorlardı. Şimdi yasaklar yok” demişti.  Bediüzzaman Said Nursi’nin de yetiştiği Norşin Medresesi’nin başında bulunan Şeyh Nurettin Mutlu, tek parti döneminde büyük sıkıntılar çektiklerini belirterek, “Ne zulümler gördük ne sıkıntılar çektik. CHP’nin geçmişi iyi değil. Zulmün tarifini yapamıyoruz. Askere ve polise bakmaya korkuyorduk. Yerin altında eğitim görüyorduk. Alttaki medresemizde küçük bir pencere vardı. Perdesi de yoktu. Yorganı pencereye dayıyorduk içerisi gözükmesin diye. Asker gelince üstteki fakihler ayaklarıyla yere vuruyorlardı. Bu işaret üzerine biz de susuyorduk asker gidene kadar. Zulmün haddi hesabı yoktu” ifadelerini kullanmıştı.

“MAĞARALARDA EĞİTİM VERİYORLARDI”

İsmail Fakirullah Hazretleri’nin 7. kuşaktan torunu olan ve aynı zamanda Memduhiye Medresesi’nin başında bulunan Şeyh Muhammed Bedrettin Aydın da CHP zulmüyle ilgili şunları söylemişti: “Seydalarımız köylerde tedrisat yapıyorlardı. Onlar anlatıyordu. Kimse görmesin diye gizlice mağaralarda eğitim veriyorlardı. Kapıları da normal kapı değildi. Önüne sıtil (büyük kazan) koyuyorlardı, biraz da saman koyuyorlardı. İnsanlar burada yoktur izlenimi vermek için. Şüphe çekmemek için böyle yapıyorlardı. O badirelerden, o sıkıntılardan bu rahatlığa kavuştuk. O eski sıkıntıları, bazı halleri yaşayanlar bunları dile getirseler, insanlar bugünkü koşulların farkına daha iyi varırlar, şükrederler.”Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23