• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Aktaş: Meşru olmayan yemini bozmak vacip

Yeniakit Publisher
2014-04-09 11:13:00 -
Aktaş: Meşru olmayan yemini bozmak vacip

Birtakım ‘Cemaat’lerin, mensuplarına meşru olmayan ‘bağlılık’ yeminleri ettirerek, yeminlerine uymamaları durumunda nihaklarının ‘fasit’ olacağı yönünde baskıda bulunduklarını gündeme getiren yazarımız Abdurrahman Dilipak, bu tür yeminlerin ‘meşruiyetinin’ bulunmadığını yazdı.

SİNAN YAVUZOĞLU / ANKARA  - Birtakım ‘Cemaat’lerin, mensuplarına meşru olmayan ‘bağlılık’ yeminleri ettirerek, yeminlerine uymamaları durumunda nihaklarının ‘fasit’ olacağı yönünde baskıda bulunduklarını gündeme getiren yazarımız Abdurrahman Dilipak, bu tür yeminlerin ‘meşruiyetinin’ bulunmadığını yazdı.

“BEAT’LA TALAK AYRI AYRI ŞEYLER”

Konuyu değerlendiren Fıkıh Uzmanı Hüsnü Aktaş ise, bu tür yeminlere uymak değil,  bozmanın ‘vacip’ olduğunu bildirdi. Erkeğin ‘ahmakça’ bir hareketinden dolayı kadının nikâh güvencesinin ortadan kalkmasının akli olmadığı gibi İslami de olmadığını vurgulayan Aktaş, ‘beat’la ‘talak’ın bir alakasının bulunmadığını, ayrı ayrı şeyler olduğunu, erkeğin kendi kendine bir şeyler yapmasının ‘talak’ı etkilemeyeceğini, bu gibi şüphelerin İslam fıkhını bilmemekten kaynaklandığını söyledi.

“BU TÜR YEMİNLERİ BOZMAK VACİP’TİR”

Buna rağmen ‘masiyet’ üzere edilen yeminlere de ‘kefaret’ gerektiğini söyleyen Aktaş, bu tür yeminleri bozmanın ‘vacip’ olduğunu söyledi, ardından ise kefaret olarak fakirlerin doyurulması gerektiğini bildirdi.
ne yapılmalı?

Aktaş şunları söyledi: “Mesela, ‘Anne babamla konuşmayacağım’ şeklinde bir yemini bozmak vaciptir. Madem böyle bir aptallık yaptın, bu yeminini derhal bozmalı ve kefaret olarak fakirlere yemek yedirmelisin.”
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23