• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

2015-2019 dönemi büyük bir fırsat penceresidir

Yeniakit Publisher
2014-10-25 16:40:00 -
2015-2019 dönemi büyük bir fırsat penceresidir

Kalkınma Bakanı Yılmaz, "2015-2019 dönemi, Türkiye'nin reform dönemidir” dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "2015-2019 dönemi, Türkiye'nin reform dönemidir, 2015-2019 dönemi, büyük bir fırsat penceresidir. Bu fırsat penceresini iyi değerlendirdiğimizde 2023'e çok rahat şekilde ulaşacağımızı ifade etmek isterim" dedi.

İzmit ilçesindeki otelde düzenlenen Yatırım Destek Ofisleri İstişare Toplantısı'nda konuşan Yılmaz, Kocaeli'nin Türkiye'nin son derece önemli üretim üssü ve sanayinin can damarlarından biri olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2023'te dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girebilmek, 2 trilyon doları aşan yurt içi hasılaya ve 500 milyar dolar ihracata ulaşmak gibi önemli hedefleri bulunduğunu vurgulayarak, 2023'ün çok geniş vizyon olduğunu, bunun ilk 5 yıllık dilimini de 10'uncu 5 yıllık planda detaylı şekilde ortaya koyduklarını kaydetti.

Yılmaz, Kocaeli'nin bu vizyonun gerçekleşmesine en büyük katkıyı verecek illerden olduğunu dile getirerek, "Bu sene inşallah ihracatımız 160 milyar doları aşacak. İhracatımızın yüzde 95'inden fazlası sanayi ürünlerinden oluşuyor ve Kocaeli, son derece önemli bir sanayi kenti olarak bu ilerleyişte çok önemli katkılara sahip" ifadesini kullandı.

Son küresel krizin gösterdiği gibi sanayi altyapısı güçlü ülkelerin ayakta kalabildiğini, her rüzgarda tahribat görmediklerini ve yollarına devam ettiklerine dikkati çeken Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Bilgi, teknolojik altyapısıyla, Ar-Ge'siyle, üniversite-sanayi işbirliğiyle, sanayinin gerektirdiği insan kaynağıyla 21'inci yüzyılın şartlarında sanayileşmiş toplum olmak son derece önemli. İçeride sanayimiz için uygun yatırım ortamları oluşturmak, dışarıdan sanayimize destek sağlamak gerçekten 2023 vizyonumuzun da vazgeçilmez unsurları. 2023 hedeflerini gerçekleştireceksek Ar-Ge'de, ihracatta, sanayide, birçok alanda bu hedeflere ulaşacaksak, bunu Kocaeli gibi lokomotif illerimizle gerçekleştireceğiz."

"TÜRKİYE, SON 10 YILDA ÇOK ÖNEMLİ MESAFELER ALDI"

Yılmaz, Türkiye'nin son 10 yılda çok önemli mesafeler aldığını belirterek , kalkınmayı çok geniş çerçevede ifade ettiklerini, sadece ekonomiden ibaret görmediklerini söyledi.

İnsan odaklı kalkınma anlayışından yana olduklarını vurgulayan Yılmaz, "Hükümetimiz başından beri insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla bütün politikalarını organize ettiği gibi, kalkınma politikalarını da insan odaklı şekillendirmiş bir hükümet. İnsanla beraber ve insan için kalkınma anlayışıyla hareket eden bir hükümet. Diğer taraftan kalkınma anlayışımız, kapsayıcı bir kalkınma anlayışı. Sadece belli iller, belli noktalar, belli coğrafyalar üzerinden kalkınma anlayışı değil, bütün ülkeye yayılan, herkesin enerjisini kalkınma sürecine katan, kalkınmanın nimetlerini de bütün coğrafyaya yayan bir anlayış" ifadesini kullandı.

Son 10 yılda ekonomiden sosyal politikaya, çevreden dış politikaya kadar birçok alanda Türkiye'nin kabuk değiştirdiğini aktaran Yılmaz, Türkiye'nin geçmişte krizlerle boğuşan, 2-3 yılda bir kriz yaşayan ülkeden, istikrarlı büyüyen, gelirini daha adil dağıtan, daha büyük şehirler kuran, çevreye dikkat eden, uluslararası ilişkilerini daha güçlü geliştiren ülkeye doğru evrildiğini vurguladı.

Yılmaz, bunların gerçekleşmesinde cesur reformların büyük etkisi olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

"Demokraside gerekli adımları atmasaydık, vesayetçi sistemden normal demokrasiye geçmeseydik, bu başarıları elde edemezdik. Ekonomide birtakım cesur kararlar almasaydık, 90'lı yıllarda olduğu gibi, geçmiş hükumetlerin yaptığı popülist birtakım politikalar izleseydik bugünlere gelemezdik. Mali dengeleri bozuk, kaynaklarını faize aktaran, istikrarsızlık içinde olan, yatırımcılar için belirsizliği yükselten ekonomi olsaydık bu noktalara gelemezdik. Türkiye, yaptığı reformlarla istikrarı sağlayan, belirsizliği azaltan, dolayısıyla yatırımların önünü açan bir ülke oldu. Bunun özünde de siyasi istikrar var, makroekonomik istikrar ve reform iradesi var. Bunlarla Türkiye bu noktalara geldi."

"TÜRKİYE, KRİZ YAŞAMADAN DEĞİŞİM YAPABİLEN ÜLKE HALİNE GELDİ"

Türkiye'nin son 10 yılda kriz yaşamadan reform yapabilen ülke olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları söyledi:

"Bu, son derece önemlidir. Reformları iki şekilde yapabilirsiniz. Genel olarak sınıflandırırsak, bazı ülkeler kriz yaşayınca, reform yapmak zorunda oldukları için, başka çareleri kalmadığı için reform yaparlar. Bugün Avrupa'da dünyanın değişik bölgelerinde böyle ülkeleri görüyoruz. Biz de geçmişte aynı durumdaydık maalesef. Krizler yaşayıp, krizler nedeniyle zorunlu olarak birtakım değişikliler yapan ülke konumundaydık. Türkiye, kriz yaşamadan, zorunda kalmadan değişim yapabilen ülke haline geldi. Krizden dolayı değil, vizyondan dolayı reform yapabilen ülke haline geldi. Bu, son derece önemli bir farklılıktır. 2023 vizyonumuz reformlarımızın ana çatısını oluşturuyor aslında."

Yılmaz, Türkiye'nin adeta ikinci bir atılım ve sıçramaya ihtiyaç duyduğunu dile getirerek, "Son 12 yılda bir atılım gerçekleştirdik, kritik eşiğe gelmiş durumdayız. Şimdi ikinci bir atılımı daha yapmamız gerekiyor, ikinci bir sıçramayı daha başarmamız gerekiyor. Bu da 'ikinci bir reform dönemi, değişim dönemi' demek. Cesaretle popülizme kaymadan ülkemizin ve dünyanın gerçeklerini bilerek reform yapmak durumundayız. Bazen bu, bize çok zor da ağır da gelse bu reformları başarmak durumundayız" değerlendirmesinde bulundu.

Kritik 25 reform alanı belirlediklerini ve kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini aktaran Yılmaz, şu bilgiyi paylaştı:

"Bin 200'ün üzerinde eylem içeren 25 eylem planını sonuçlandırma aşamasındayız. En son Ekonomi Koordinasyon Kurulumuza getirdik, siyasi karar gerektiren birtakım hususları orada ele alıyoruz. Bunlar tamamlanır tamamlanmaz bir bütün olarak veya birkaç paketten oluşacak şekilde Sayın Başbakanımız, kamuoyuyla bunları paylaşacak. 2015-2019 dönemi, Türkiye'nin reform dönemidir, 2015-2019 dönemi, büyük bir fırsat penceresidir. Bu fırsat penceresini iyi değerlendirdiğimizde 2023'e çok rahat şekilde ulaşacağımızı ifade etmek isterim. 2023, artık çok uzak bir hedef değil. İnşallah önümüzdeki süreçte 2023'ü aşan yeni yeni hedeflerle, yeni yeni ufuklarla yolumuza devam edeceğiz."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23